Όπως γνωρίζουμε μόνο οι συλλέκτριες φέρνουν την τροφή μέσα στην κυψέλη και αυτό δεν γίνεται στην τύχη, αλλά  είναι τέτοια η κατανομή της κοινωνίας των μελισσών, που οι ομάδες οι οποίες είναι χωρισμένες καθορίζουν το ρόλο της κάθε μέλισσας.
-Α. Η συλλογή λοιπόν περιέχει το νέκταρ, το οποίο επεξεργάζονται οι μέλισσες και γίνεται το μέλι.
-Β. Τη γύρη που είναι πολύ σημαντική, γιατί περιέχει πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες  για τη συντήρησή αλλά και την ανάπτυξή του.
-Γ. Η πρόπολη που χρησιμοποιείται για το καλό κλείσιμο της κυψέλης η οποία μπορεί να έχει ανοίγματα και να περνάει το νερό της βροχής ή ο αέρας, για την απολύμανση αλλά και για να βαλσαμώνει οποιοδήποτε ξένο νεκρό οργανισμό, τον οποίο δε μπορεί να βγάλει μέσα από την κυψέλη.
-Δ. Τέλος είναι το νερό, που όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενα άρθρα δε ζει τίποτα πάνω στη γη χωρίς νερό. Οι μέλισσες το χρειάζονται για να μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά, αλλά και για να αραιώνουν τις παχύρευστες τροφές.
Το γεγονός ότι πολλές φορές οι μέλισσες δυσκολεύονται να βρουν τροφή στη φύση, μας αναγκάζει να αναλάβουμε εμείς την τροφοδοσία τους. Αυτό το κάνουμε στις περιπτώσεις που:
-A. Δεν υπάρχει νέκταρ ή γύρη.
-Β. Όταν η τροφή που διαθέτουν μέσα στην κυψέλη δεν είναι αρκετή για να περάσουν το χειμώνα.
-Γ. Όταν επεμβαίνουμε στο μελίσσι όπως όταν το συνενώνουμε με κάποιο άλλο ή εισάγουμε νέα βασίλισσα.
-Δ. Όταν τα πάμε για συλλογή που υπάρχει μόνο γύρη, αλλά όχι νέκταρ.
-Ε. Όταν για διάφορες αιτίες έχουμε απώλειες συλλεκτριών.
-ΣΤ. Όταν προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα μελίσσια μας με διάφορες αγωγές.
-Ζ. Όταν έχουμε νέο μέλος από σμηνουργία.
 

ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Έχουμε την τροφοδότηση η οποία γίνεται για την επιβίωση ή τη συμπλήρωση των τροφών των μελισσών και έχουμε και το είδος της τροφοδότησης που γίνεται για τη διέγερση των μελισσών.
Η τροφοδοσία περιέχει, μέλι, ζαχαροζύμαρο, σιρόπι, γύρη αλλά και υποκατάστατα γύρης. Εκτός από τις τροφές του εμπορίου, υπάρχουνε και οι τροφές τις οποίες μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας.
 

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΓΥΡΗ

 
MelissokomiaNet.gr