Χωρίς τη γύρη δεν γίνεται τίποτα, είναι εξίσου σημαντική με το μέλι. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για την εκτροφή του γόνου και για πολλά άλλα. Όταν δεν υπάρχει γύρη, ο γόνος λιγοστεύει κατά πολύ αλλά και οι ίδιες οι μέλισσες μπορεί να καταβροχθίσουν το γόνο.
Σε περίπτωση που δε βρίσκουν γύρη οι μέλισσες από ανθοφορία, θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να τους εξασφαλίσουμε εμείς υποκατάστατα με πρωτεΐνες [Gojmerac, 1975]. Φυσικά αν έχουμε ακόμη δικιά μας μπορούμε να την δώσουμε προς κατανάλωση αυτούσια χωρίς καμοία επεξεργασία (αν έχουμε λίγα μελίσσια).
Με γύρη ή υποκατάστατο τροφοδοτούμε όταν πρέπει να γίνει εκτροφή του γόνου ή όταν δεν υπάρχει καθόλου γύρη στο μελίσσι ή στη φύση.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης σε γύρη όταν έχουμε ανθοφορία, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Σε διώροφο μελίσσι θα τοποθετήσουμε τη βασίλισσα στον πάνω όροφο και θα βάλουμε ανάμεσα από τους ορόφους βασιλικό διάφραγμα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μόνο αποθήκευση γύρης στον κάτω όροφο. Μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο, δηλαδή να περιορίσουμε τη βασίλισσα στον κάτω όροφο αλλά θα πρέπει να κλείσουμε την είσοδο και να ανοίξουμε καινούρια στον επάνω όροφο και εκεί γίνεται και η αποθήκευση. Οι μέλισσες δε χρησιμοποιούν τη γύρη που βρίσκεται μακριά από το γόνο, οπότε μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πλαίσια στις άκρες της κυψέλης εφόσον για λίγο μπορούν να διατηρηθούν [Taber, 1973].
Για να εφαρμόσουμε μόνοι μας τη γύρη στα πλαίσια, θα την τοποθετήσουμε με τα χέρια μας χτυπώντας απαλά την κηρήθρα, ώστε η γύρη να εισχωρήσει μέσα στα κελιά. Για να σταθεροποιηθεί ραντίζουμε με σιρόπι.
Άλλος τρόπος είναι να ετοιμάσουμε γυρεόπιτα. Σε 1,3 λίτρα νερό το οποίο θα φθάνει περίπου τους 40 θα αναμίξουμε 6 κιλά γύρης και ύστερα από 15-30 λεπτά θα τοποθετήσουμε και 6 κιλά ζάχαρη. Διατηρείται για αρκετό χρόνο χωρίς να μουχλιάσει ή να ξεραθεί [Taber, 1978].
Μπορούμε να βάλουμε στεγνή και αλεσμένη γύρη σε τροφοδότες μέσα ή έξω από την κυψέλη.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε τη γύρη στο σιρόπι, σε 1 λίτρο σιρόπι αναμιγνύουμε 10-20 γραμμάρια γύρη. Το δίνουμε σε μικρές ποσότητες στις μέλισσες για να μη μένει για πολύ αχρησιμοποίητο και το τοποθετούμε σε απλούς τροφοδότες.
Θα πρέπει για το καλό των μελισσιών μας να φροντίζουμε να έχουμε δική μας γύρη και όσο γίνεται να μην χρησιμοποιούμε εμπορίου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, αλλά είναι και αρκετά ακριβή.
 
MelissokomiaNet.gr