-Α. Και το σιρόπι είναι κατάλληλο για την περίπτωση κινδύνου λιμοκτονίας των μελισσών και φυσικά για τη συντήρησή τους.
-Β. Για να γίνει διέγερση ώστε οι μέλισσες να χτίσουν τις κηρήθρες ή για να μπορέσει να εκτρέψει μεγαλύτερες ποσότητες γόνου.
. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχει μια συνένωση που θα κάνουμε στα μελίσσια μας ή στην περίπτωση που κάνουμε εισαγωγή νέας βασίλισσας κ.α.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι το οποίο περιέχει νερό και ζάχαρη. Η ζάχαρη καλύπτει περίπου το 60% του σιροπιού και το υπόλοιπο μέρος φυσικά είναι το νερό.
Μπορούμε να εφαρμόσουμε δυο πολύ εύκολους τρόπους οι οποίοι είναι:
-Α. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο δοχείο που έχουμε επιλέξει για να φτιάξουμε το σιρόπι μας
και με ένα μαρκαδόρο μαρκάρουμε το σημείο το οποίο έχει φθάσει η ζάχαρη σε ύψος, έπειτα ρίχνουμε το νερό το οποίο πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό και ανακατεύουμε συγχρόνως. Όταν αρχίσει να πέφτει το νερό και με το ανακάτεμα η ζάχαρη θα <<καθήσει>>  το σιρόπι θα φτάσει πάλι μέχρι το σημείο που σημειώσαμε ,όχι περισσότερο.
-Β. Η ζάχαρη που θα βάλουμε στο δοχείο μας θα πιάσει τα 7/8 πάλι ρίχνουμε ζεστό νερό, αλλά αυτή τη φορά γεμίζουμε το δοχείο μέχρι πάνω.
Το σιρόπι είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του, το ευχάριστο είναι ότι δε μπορούν να μεταδοθούν διάφορες ασθένειες και είναι και πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με το μέλι.
Τα κακά που έχει η τροφοδότηση με σιρόπι είναι :
-Α. Γίνονται λεηλασίες.
-Β. Στην περίπτωση που οι μέλισσες βρίσκουν έξω νέκταρ δεν προτιμούν ιδιαίτερα το σιρόπι.
-Γ. Όταν κάνει κρύο, οι μέλισσες δε μπορούν να <<πάρουν>> εύκολα το σιρόπι από τον τροφοδότη και αυτό έχει σαν συνέπεια να χαλάει το σιρόπι δηλαδή να ξινίζει και να προκαλείται στις μέλισσες δυσεντερία.
Θα πρέπει να προσέξουμε όταν δίνουμε σιρόπι στις μέλισσες, να μην το τοποθετούμε σε τροφοδότες που στάζουν, να βάζουμε μικρές ποσότητες στα μικρά μελίσσια, να δίνουμε το σιρόπι στις μέλισσες αργά το απόγευμα, να μικρύνουμε την είσοδο των κυψελών, το σιρόπι μας να μην περιέχει κανενός είδους οξύ επειδή υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει μέχρι και θάνατο στις μέλισσες. Επίσης η καστανή ζάχαρη δεν είναι κατάλληλη και η μελάσα, οι οποίες είναι κι αυτές τοξικές. Θα πρέπει να δίνουμε το σιρόπι σχετικά στις αρχές του φθινοπώρου, για να καταφέρνουν οι μέλισσες τη συμπύκνωσή του. Και τέλος δεν πρέπει να δίνουμε ζεστό το σιρόπι, αλλά χλιαρό για να αποφύγουμε τη λεηλασία.
MelissokomiaNet