Μέλι δίνουμε το χειμώνα όταν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το μελίσσι από λιμοκτονία ή νωρίς την άνοιξη.

Τρόποι εφαρμογής

-Α. Αραιώνουμε το μέλι [1 μέρος μέλι 3 νερό]  και το τοποθετούμε σε κοινούς τροφοδότες.

-Β. Γίνεται τοποθέτηση κηρηθρών με μέλι, αφού πρώτα γίνει απολέπιση του κεριού.

-Γ. Το μέλι που είναι κρυσταλλωμένο θα το βάλουμε πάνω από τη μελισσόσφαιρα ανάποδα , σε αυτή την περίπτωση καταναλώνεται περισσότερο νερό από τις μέλισσες.

Το μέλι είναι η καταλληλότερη τροφή για τη μέλισσα, εφόσον είναι και η φυσική της τροφή και είναι η πιο ιδανική για τις περιπτώσεις λιμοκτονίας των μελισσών.

Τα αρνητικά βέβαια με το μέλι είναι ότι το ρευστό μέλι είναι πιο ακριβό σε σχέση με άλλες τροφές, μπορεί να γίνει μετάδοση ασθενειών στις μέλισσες αλλά και στο γόνο και επίσης να δημιουργήσει τάση για λεηλασία. Επίσης κάτι άλλο που είναι αρνητικό στο θέμα με το μέλι, είναι και αυτό του κρυσταλλωμένου μελιού, το οποίο πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα δυσεντερίας και δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο, παρά μόνο οι κρύσταλλοι που είναι πολύ μικροί και η υγρή μορφή του, τους χονδρούς κρυστάλλους τους πετούν οι μέλισσες έξω από την κυψέλη τους.

Ποτέ δε δίνουμε μέλι όταν έχει ζέστη και όταν υπάρχει και η περίπτωση λεηλασίας.

Επίσης το αραιωμένο μέλι το δίνουμε μετά το μεσημέρι αργά το απόγευμα, για να μην έχουμε πρόκληση λεηλασίας. Πολύ σημαντικό είναι να το ζεσταίνουμε στους 70 για 5 λεπτά, για να μειώσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει με τις κολλητικές ασθένειες.

Βιβλιογραφία: Πρακτική μελίσσοκομία Θρασυβούλου

MelissokomiaNet.gr