Τροφοδοτούμε κυρίως με ζαχαροζύμαρο πιο πολύ για να δημιουργηθεί διέγερση. Βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των μελισσών αλλά και στη συντήρησή τους.

Όταν γίνεται αποθήκευση μελιού, το οποίο το προορίζουμε για τρύγο δεν κάνουμε τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟΥ

Για την παρασκευή του ζαχαροζύμαρου χρησιμοποιούμε μέλι και ζάχαρη άχνη.

Η αναλογία είναι περίπου 2,5 μέρη ζάχαρη με ένα μέλι. Ζεσταίνουμε το μέλι και ρίχνουμε τη ζάχαρη, ζυμώνουμε το μίγμα και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη μέχρι να δούμε ότι το μίγμα που ετοιμάσαμε δεν κολλάει στα χέρια μας.

Το ζαχαροζύμαρο βοηθάει στις περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε μια συνένωση ενός μελισσιού με κάποιο άλλο, αλλά και όταν κάνουμε εισαγωγή νέας βασίλισσας σε ορφανό μελίσσι, επίσης στη βασιλοτροφία κ.α. Φυσικά βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των μελισσών αλλά και στη διατήρηση του γόνου.

Το κακό που έχει το ζαχαροζύμαρο είναι ότι τα μελίσσια μπορεί να κολλήσουν διάφορες αρρώστιες εφόσον περιέχει και το μέλι.

Θα πρέπει να το δίνουμε στις μέλισσες όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές, επειδή δημιουργεί διέγερση και έχουμε περισσότερο γόνο. Ο γόνος λοιπόν που θα βρίσκεται στα ακριανά πλαίσια, θα είναι απομακρυσμένος από τη μελισσόσφαιρα και το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί από το κρύο ή να πάθει ασκοσφαίρωση.

 

MelissokomiaNet.gr