Το Washboarding είναι μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά των μελισσών, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στο μπροστινό σημείο της κυψέλης γύρω από την είσοδο και λικνίζονται όλες μαζί μπρός-πίσω.
Μια μέλισσα τοποθετεί τα μεσαία και πίσω πόδια της στην επιφάνεια της κυψέλης έξω απο την είσοδο, ταλαντεύοντας ολόκληρο το σώμα της προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς ξύνει την επιφάνεια με το μπροστινό ζεύγος ποδιών και γνάθων. Τοποθετεί το κεφάλι της προς τα κάτω ενώ ανασηκωνει ελαφρώς την κοιλιά της προς τα επάνω.
Μια μέλισσα μπορεί να παραμείνει σε μια θέση για κάποια λεπτά αλλά μπορεί και να αλλάξει θέση μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξεκινώντας ξανά την ίδια συμπεριφορά.
Δείτε το βίντεο και παρατηρήστε τις κινήσεις των μελισσών κατά την διάρκεια του φαινομένου washboarding

Αυτή η παράξενη συμπεριφορά συνεχίζει έως και σήμερα να είναι ανεξήγητη ωστόσο υπάρχουν κάποιες θεωρίες οι οποίες προσπαθούν να δώσουν η κάθε μία την δική της εκδοχή στο φαινόμενο.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι μέλισσες το κάνουν αυτό όταν δεν έχουν διαθέσιμες πηγές τροφής ή ότι δεν γνωρίζουν που να τις βρουν.
Άλλη προσπάθεια για εξήγηση του φαινομένου είναι ότι οι νεαρές μέλισσες που βρίσκονται εντός τις κυψέλης έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και έτσι οι συλλέκτριες που επιστρέφουν δεν μπορούν να αδειάσουν την πραμάτεια τους ή ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Άλλοι παρατηρητές υποθέτουν ότι αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με γενικές δραστηριότητες καθαρισμού και μέσα από παρατηρήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικίες των εργατριών μελισσών που συμμετέχουν στο φαινόμενο είναι μεταξύ 15 και 25 ημερών.
Μια πρωταρχική λειτουργία του φαινομένου washboarding μπορεί να είναι ότι οι μέλισσες μέσω των φερομόνων που εκπέμπουν από τον αδένα Nasonov βοηθούν τις συλλέκτριες που επιστρέφουν να εντοπίσουν γρήγορα την είσοδο της φωλιάς, απλώνοντας έτσι ένα χαρακτηριστικό άρωμα της αποικίας γύρω από την είσοδο.
Άλλο ένα βίντεο washboarding

Συνήθως το φαινόμενο παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μεγάλα μελίσσια. Θα μπορούσε μια εξήγηση να είναι ότι βγαίνουν να πάρουν φρέσκο αέρα, αποτελώντας ακόμη άλλη μια υπόθεση για το φαινόμενο αυτό.
Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να διατηρούν την θερμοκρασία εντός της κυψέλης ιδανική για την ανάπτυξη του γόνου. Οι κυψέλες που είναι πολυπληθείς, έχοντας μικρές εισόδους πιστεύεται οτι είναι περισσότερο πιθανό οι μέλισσες να βγαίνουν εκτός της κυψέλης ώστε να διατηρήσουν την σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό..
Ή ίσως οι μέλισσες να χορεύουν αυτόν τον παράξενο χορό ώστε να κάνουν τους μελισσοκόμους να αναρωτιούνται τι συμβαίνει !
Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για τις μέλισσες.. που ίσως δεν μάθουμε και ποτέ..
Απλά τις θαυμάζουμε !
Πηγή: MelissokomiaNet.gr