Το μέλι είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό και υποκατάστατο ζάχαρης . Χρησιμοποιείται επίσης σε όλο τον κόσμο για τις αντιμικροβιακές, επουλωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Ενώ το μέλι στους δυτικούς πολιτισμούς, δεν είναι ακόμα ισότιμα δημοφιλές, άλλες φυσικές θεραπευτικές παραδόσεις όπως η Αγιουρβέδα το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για να θεραπεύουν διάφορες παθήσεις των ματιών.
Το μέλι, τοπικά εφαρμοζόμενο, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό στα μάτια μας. Μπορεί επίσης να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση των ματιών.
Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη και για να προσπαθήσουν να αλλάξουν σταδιακά το χρώμα των ματιών τους, αν και γι’ αυτό το θέμα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα κάποια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα για να αποδείξει αν λειτουργεί ή όχι.
Στη συνέχεια θα μάθουμε το τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη χρήση του μελιού ως θεραπεία για τα μάτια .
Οφέλη από τη χρήση μελιού για τα μάτια σας
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού , σε συνδυασμό με τις καταπραϋντικές ικανότητές του, το καθιστούν μια εκπληκτικά αποτελεσματική θεραπεία για αρκετά προβλήματα των ματιών.
Όλες οι ακόλουθες θεραπείες για τις οφθαλμικές παθήσεις περιλαμβάνουν την ανάμειξη μελιού ειδικής ποιότητας με αποστειρωμένες αλατούχες σταγόνες , ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) και εφαρμογή του μείγματος τοπικά στα μάτια σας ή στο δέρμα σας.
Κερατοεπιπεφυκίτιδα
Σε μία μελέτη που περιλάμβανε 60 συμμετέχοντες, βρέθηκε ότι οι ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες που περιείχαν μέλι ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για την κερατοεπιπεφυκίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς λόγω ξηρότητας).
Αυτή η χρόνια πάθηση έχει την τάση να εμφανίζεται με την έναρξη των εποχιακών αλλεργιών.
Έλκη κερατοειδούς
Τα έλκη του κερατοειδούς είναι πληγές στην επιφάνεια του εξωτερικού στρώματος του οφθαλμού μας. Το μέλι μπορεί να καταπολεμήσει λοιμώξεις που πιθανόν προκαλούν τον συνοδό πόνο καθώς επίσης και να επιταχύνει την θεραπεία αυτών καθαυτών των ελκών.
Οι επουλωτικές  ιδιότητες  του μελιού, καθώς και τα αντιμικροβιακά του αποτελέσματα, το καθιστούν μοναδικά κατάλληλο για τη θεραπεία τέτοιων τύπων ελκών.
Ξηροφθαλμία
Η ξηροφθαλμία συμβαίνει όταν οι δακρυγόνοι αδένες που λιπαίνουν τα μάτια μας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα. Ενώ είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η χρόνια ξηροφθαλμία με τεχνητά δάκρυα, δεν υπήρξε ποτέ ένας προτεινόμενος τρόπος για να θεραπευθεί πλήρως.
Σε μια μελέτη 114 ατόμων, οι θεραπείες μελιού βρέθηκαν να μειώνουν την ερυθρότητα και την ταλαιπωρία σε άτομα με χρόνια ξηροφθαλμία.
Μειώνει τις ρυτίδες
Το μέλι έχει καλλυντικές εφαρμογές για το δέρμα μας. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι το μέλι μπορεί να σφραγίσει την υγρασία και να προσθέσει απαλότητα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, συμβάλλοντας στη μείωση των σημείων γήρανσης.
Τα περισσότερα χημικά – και ακόμη και κάποια φυσικά αντιγηραντικά συστατικά- δεν είναι ασφαλή για χρήση στην περιοχή κάτω και γύρω από τα μάτια μας. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναμειχθεί με αλατόνερο, με νερό, με έλαιο καρύδας ή λάδι jojoba και να εφαρμοστεί γύρω από τα μάτια μας για να σφίξει το δέρμα.
Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι)
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού μπορούν να καταπολεμήσουν μια βακτηριακή λοίμωξη των ματιών, να σταματήσουν την εξάπλωσή των βακτηρίων, να μειώσουν την ερυθρότητα και να επιταχύνουν την επούλωση. Μια παλαιότερη μελέτη που έγινε το 2004 ανέλυσε τις αντιμικροβιακές δράσεις του μελιού σε διάφορα είδη βακτηρίων και κατέδειξε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ειδικά κατά της επιπεφυκίτιδας .
Μπορεί το μέλι να ανοίξει το χρώμα των ματιών;
Η μελανίνη είναι η χρωστική που καθορίζει το χρώμα των ματιών μας. Όσο περισσότερο μελανίνη έχουμε στα μάτια μας, τόσο πιο σκούρα θα φαίνονται να είναι.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εφαρμογή μείγματος μελιού και νερού μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ματιών μας με την πάροδο του χρόνου. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία στο σπίτι θα λειτουργούσε. Και μάλλον είναι απίθανο το μέλι να διεισδύσει βαθύτερα από τα εξωτερικά στρώματα του κερατοειδούς μας, εκεί όμως -στα εξωτερικά στρώματα- δεν υπάρχει χρωστική ουσία.
Οφθαλμικές παρενέργειες από <<μέλι στα μάτια>>
Το ακατέργαστο μέλι δεν πρέπει να τοποθετείται απευθείας στο μάτι σας – ποτέ.
Να είστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το μέλι για τα μάτια σας. Μιλήστε πρώτα σε γιατρό εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση οφθαλμού.
Λάβετε υπόψη ότι γνωρίζουμε πολλά για τις πιθανές καλές χρήσεις του μελιού για τα προβλήματα των ματιών, αλλά δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για πιθανές παρενέργειες. Και το ότι κάτι είναι “τελείως φυσικό” δεν σημαίνει ότι η χρήση του είναι πάντα μια καλή ιδέα.
Υπάρχουν αρκετές έρευνες βάση των οποίων υποστηρίζεται σοβαρά η χρήση αραιωμένου μελιού σε οφθαλμικές σταγόνες για ορισμένες ασθένειες των ματιών. Αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δεδομένα υποστήριξης για την προώθηση της ιδέας ότι το μέλι στα μάτια μας μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ματιών μας.
Μην υποκαταστήσετε το μέλι στη θέση ενός φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας και μιλήστε πάντα μαζί του σχετικά με τις μεθόδους που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε για θεραπείες των ματιών σας.
MelissokomiaNet.gr
Πηγές :

 • Al-Waili NS, et al. (2004). Investigating the antimicrobial activity of natural honey and its effects on the pathogenic bacterial infections of surgical wounds and conjunctiva. DOI:
  10.1089/1096620041224139
 • Albietz JM, et al. (2017). Randomised controlled trial of topical antibacterial Manuka (Leptospermum species) honey for evaporative dry eye due to meibomian gland dysfunction. DOI:
  10.1111/cxo.12524
 • Burlando B, et al. (2014). Honey in dermatology and skin care: A review. DOI:
  10.1111/jocd.12058
 • Craig, JP, et al.  (2017). Preclinical development of MGO Manuka Honey microemulsion for blepharitis management. DOI:
  10.1136/bmjophth-2016-000065
 • Majtanova N, et al. (2016). Honey: A natural remedy for eye diseases. DOI:
  h10.1159/000452116
 • Majtonova M, et al. (2015). Complementary treatment of contact lens-induced corneal ulcer using honey: A case report. DOI:
  10.1016/j.clae.2014.09.004
 • Salehi A, et al.  (2014). A double-blind clinical trial on the efficacy of honey drop in vernal keratoconjunctivitis. DOI:
  10.1155/2014/287540
 • Sweet treatment: Honey a possible dry eye therapy? (2014)
  aoa.org/news/clinical-eye-care/sweet-treatment-honey-a-possible-dry-eye-therapy?sso=y