Η γύρη είναι η τροφή όπου τρέφεται η μέλισσα, οι μυστηριώδεις δυνάμεις και η θρεπτική της αξία την καθιστά μια τέλεια και πλήρης τροφή για όσους την καταναλώνουν.

Οι υψηλές επιδόσεις πολλών αθλητών οφείλονται στο ότι καταναλώνουν γύρη.
Η γύρη που παίρνουν οι μέλισσες μπορεί να είναι από ένα μόνο φυτό (μονοφυτική – αμιγής) και την γύρη που την παίρνουν από διάφορα φυτά (πολυφυτικη).
Κάθε κόκκος γύρης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπου στη συνέχεια και με τη κατάλληλη επεξεργασία από τη μέλισσα γίνετε μια από τις πιο πλούσιες και δυναμωτικές τροφές.
Η σύνθεση της είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και έχει αποδειχτεί ότι περιέχει τεράστιες ποσότητες πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και αρκετή ποσότητα της ομάδας C.
Από βιολογικής άποψης με τη λέξη γύρη εννοούμε την περιληπτική ονομασία των γυρεόκοκών δηλ. των αρσενικών γεννητικών οργάνων σπερματόφυτων.
Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται από 2.5 έως 250 μm μικρά. Αναλόγως το άνθος ποικίλει και το χρώμα τους π.χ ρόζ του πολύκομπου, ανοιχτό κίτρινο της ντάλιας, λευκό του βαμβακιού, μαύρο της παπαρούνας.
Η γεύση της γύρης είναι πικρή αλλά υπάρχουν φυτά, πόες που δίνουν και γλυκιά γεύση.
Μια μέλισσα θα χρειαστεί περίπου μια ώρα για να συλλέξει μια ποσότητα 4.000.000 γυρεόκοκκοι, κάθε είδος γύρης είναι διαφορετικός, κάθε τόπος και περιοχή προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η γύρη περιέχει ικανοποιητική ποσότητα του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C. Επίσης περιέχει την ουσία ρουτίνη.
Η ρουτίνη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές γλυκοσίδιο των εσπεριδοειδών.
Παρέχει θρεπτικές ουσίες από το χώμα στα κύτταρα των φυτών, βοηθά στη καταστροφή των ελευθέρων ριζών και προστατεύει τα κύτταρα.
Είναι εξαιρετικός ρυθμιστής της LDL χοληστερόλης και προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων με αποτέλεσμα τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Σαν αντιβιοτικό η γύρη είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων δυναμώνει και τονώνει τον οργανισμό.
Για τον άνθρωπο είναι άριστο συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων .

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΥΡΗΣ

Βοηθά στην απώλεια βάρους, στη σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος, αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτιώνει τη μνήμη και έχει διουρητική δράση.
Η γύρη έχει εμφανιστεί ως αποτελεσματική σε παθήσεις όπως αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, γυναικολογικά καρκινώματα, προβλήματα εμμηνόπαυσης, και σεξουαλική ανικανότητα.
Επίσης περιέχει μια αντιβακτηριακη ουσία παρόμοια της πενικιλίνης. Προστατεύει την όραση και χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες περιποίησης.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ KAI ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣGYRH-IDIOTHTES

Για τους ενήλικες καλό είναι να ξεκινούν τη μέρα τους με μια κουταλιά του γλυκού και μετά από δέκα ημέρες να αυξάνουν σε μια κουταλιά της σούπας.
Για τους ανήλικους ξεκινάνε με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού και στη συνεχεία μετά από δέκα μέρες αυξάνουν σε μια κουταλιά κοφτή της σούπας.
Για τους αθλητές συνίσταται να ξεκινούν τη μέρα τους με μια κουταλιά του γλυκού το πρωί καθώς και μια κουταλιά του γλυκού πριν και μετά την γυμναστική τους.
Σε άτομα με προβλήματα του προστάτη η γύρη συνήθως δίνετε σε ξηρά μορφή.
Η μεταφορά της γύρης από άνθος σε άνθος γίνετε με κάποια διαδικασία που ονομάζεται επικονίαση και οι τρόποι μεταφοράς της μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των εντόμων, των πουλιών, του άνεμου, της βροχής.
Τα έντομα παίζουν καταλυτικό παράγοντα για την επικονίαση γι αυτό και οι μέλισσες θα είναι σε κίνδυνο σε περίπτωση που στερηθούν τη γύρη.
Μόνο μια ποσότητα περίπου 35gr (κουταλιά της σούπας) την ημέρα ικανοποιεί τις ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες.
Ένα αμινοξύ, η κυστίνη που περιέχετε στη γύρη συμβάλει στην ανάπτυξη και τη φυσική διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Η ημερήσια κατανάλωση της γύρης δε πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ

Η γύρη καλό είναι να διατηρείτε ΠΑΝΤΑ στην κατάψυξη.

Όταν η γύρη είναι νωπή διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της αναλλοίωτα.

Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για ένα χρόνο ενώ στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα.

Η γύρη που είναι στη συντήρηση (ψυγείο) καθώς και η αποξηραμένη η οποία είναι εκτός ψυγείου δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία σε σχέση με τη νωπή γύρη.

 

Πηγή: melissokomianet.gr