Η Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, έχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου, ιδίως σε ότι αφορά στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Οι ιδιότητες τους έχουν εκτιμηθεί πολλαπλά από τους επιστήμονες και το λαό και γι’ αυτό το λόγο σε πολλές χώρες μερικά από αυτά αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα ο γεωργικός αυτός κλάδος δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αν και έγιναν πολλές προσπάθειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από ιδιώτες. Έτσι σήμερα η χώρα μας ενώ θα έπρεπε να είναι η «μητρόπολη» των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βρίσκεται σχεδόν στην αρχή της προσπάθειας αυτής. Η συλλογή των φυτών αυτών, πολλές φορές λόγω της άγνοιας που έχουν οι συλλέκτες, γίνεται με ληστρικό τρόπο με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού τους και ακόμα την εξαφάνιση ορισμένων από αυτά.

Για να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και να προστατευθούν οι αυτοφυείς πληθυσμοί, πρέπει αυτοί που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια, να μπορούν να τα αναγνωρίζουν και να ξέρουν αρκετά για την καλλιέργειά τους. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν μία κατηγορία του φυτικού βασιλείου που είναι πολύ χρήσιμη στον άνθρωπο. Από τα πρώτα παίρνουμε τα αιθέρια έλαια, ενώ τα φαρμακευτικά χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Στόχος της εργασίας αυτής είναι να γνωρίσουμε τα κυριότερα αρωματικά φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae), να ανακαλύψουμε τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και να εκτιμήσουμε τη συμβολή τους στην χλωρίδα του τόπου μας. Είναι τα πιο γενναιόδωρα φυτά. Αρωματικά και ελκυστικά, χρήσιμα στο σπίτι και στον κήπο, χαρίζουν υγεία. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για βότανα απηχεί τη στροφή μας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωης.

 

ebookicon

Κατέβασέ το

 

 

Συγγραφέας: Γιαχακοπούλου Μαγδαληνή
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 107
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2007