Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα μελισσών και τα καλύτερα πρωτόκολλα Μελισσοθεραπείας για τη βελτίωση της υγείας, της ομορφιάς και της δύναμης;
Τα καλύτερα προϊόντα μελισσών είναι αυτά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, τη δύναμη ή την ομορφιά μας. Για να ξέρουμε πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα προϊόντα μελισσών πρέπει να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες οδηγίες:
– τα καλύτερα προϊόντα μελισσών είναι τα φρέσκα, που συλλέγονται και επεξεργάζονται στις περιοχές όπου ζούμε. Αυτά τα προϊόντα μπορούν συνήθως να εξασφαλίσουν το μέγιστο των θρεπτικών ουσιών και των ενεργών ενώσεων που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Εάν τα τοπικά προϊόντα μελισσών δεν είναι επαρκώς διαθέσιμα, μπορούμε να παραγγείλουμε άλλα.
Το ιδανικό θα ήταν τα προϊόντα αυτά να προέρχονται επίσης από την ευρύτερη περιοχή στην οποία ζούμε. Ο λόγος είναι ότι οι μέλισσες συλλέγουν τα προϊόντα αυτά από τα φυτά και τα δέντρα που έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στις κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες ζούμε και εμείς. Τα φυτά που φυτρώνουν στα βουνά εκκρίνουν περισσότερα βιο-φλαβονοειδή από ότι τα φυτά που βρίσκονται στο ύψος της στάθμης της θάλασσας, λόγω του υψηλότερου επιπέδου ακτινοβολίας στα βουνά. Κατά συνέπεια, το μέλι και η πρόπολη που προέρχονται από τα βουνά προστατεύουν καλύτερα τους ανθρώπους που ζουν στην ίδια περιοχή, από ότι τα προϊόντα που προέρχονται / συλλέγονται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες στη γύρη (αλλεργικό συνάχι)· εάν η γύρη μελισσών συλλεχθεί από την ίδια περιοχή στην οποία ζει ο ασθενής, και χορηγηθεί σε πολύ μικρές δόσεις στην αρχή, με αργή αύξηση της χορηγηθείσας ποσότητας, μετά από τα γεύματα, η πιθανότητα να απευαισθητοποιηθεί ο ασθενής από την αλλεργία είναι μεγαλύτερη. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τα αλλεργιογόνα της γύρης που είναι παρόντα στην ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης πόλης / περιοχής θα ανευρίσκονται οπωσδήποτε, σε πολύ μικρά ποσά, και στη γύρη μελισσών που συλλέγεται από τις μέλισσες της ίδιας περιοχής, αλλά είναι πιο πιθανό να μην βρίσκονται στην ίδια ποσότητα στη γύρη μελισσών που θα συλλεχθεί σε μια περιοχή που απέχει περισσότερο από 30 χλμ.
– μόλις αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τοπικά προϊόντα μελισσών και μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε αρκετή ποσότητα, πρέπει να ρωτήσουμε τους τοπικούς ιατρούς και τους φαρμακοποιούς ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι χορήγησης. Σ’ αυτό το στάδιο οι γιατροί θα πρέπει να ζητήσουν από τους φαρμακοποιούς να προετοιμάσουν συγκεκριμένα για κάθε ασθενή (εάν είναι απαραίτητο) την κατάλληλη συνταγή / προϊόν που μπορεί να επιδράσει γρηγορότερα στην περιοχή που πάσχει. Εάν έχουμε επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή του ματιού) παραδείγματος χάριν, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κυρίως κολλύρια και όχι υπόθετα…

Παρατίθεται ένας πίνακας που μπορεί να σας προσανατολίσει στο να ρωτήσετε τους τοπικούς γιατρούς / φαρμακοποιούς για μια πιο συγκεκριμένη μέθοδο χορήγησης:

 

Ποιες είναι συνήθως οι καλύτερες δόσεις;
Εκείνες που ανακουφίζουν και κατά συνέπεια βελτιώνουν άμεσα ή μακροπρόθεσμα την υγεία, τη δύναμη και την ομορφιά μας. Συνιστάται πάντα (εκτός από τα έκτακτα περιστατικά, όπως τα εγκαύματα παντός τύπου) να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα μελισσών αρχικά σε πολύ μικρές δόσεις (ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο πιθανής αλλεργίας ή δυσανεξίας), από το να γίνει βαθμιαία αύξηση έως ότου εμφανιστεί σαφής βελτίωση (βλ.πιο κάτω: τη σχέση χρόνου/ποσότητας).

 

Ποια είναι τα καλύτερα φαρμακολογικά παρασκευάσματα ή/και προϊόντα για εμένα;
Εκείνα που φθάνουν γρηγορότερα και σε αρκετή ποσότητα στους προσβεβλημένους ιστούς, στα όργανα ή στα συστήματα του σώματός σας. Να ρωτάτε πάντα το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για το ποιες είναι οι καλύτερες μορφές. Χρησιμοποιείστε επίσης, ως οδηγό, τον παραπάνω πίνακα.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χορήγησης των προϊόντων των μελισσών για την υγεία, τη δύναμη και την ομορφιά μου;
Το ιδανικό είναι να χορηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις φαρμακολογικές μορφές (βλ. ανωτέρω), για να είστε βέβαιοι ότι θα φθάσετε στην προσβεβλημένη περιοχή με αρκετές θρεπτικές ουσίες, οξυγόνο και ενεργές θεραπευτικές ενώσεις.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες δόσεις και οι μέθοδοι χορήγησης για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους;
Για παιδιά κάτω των 3 ετών είναι το 1/4 της δόσης ενός ενηλίκου. Για παιδιά από 3 έως 8 έτη είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί το 1/3 της δόσης ενός ενήλικα και για παιδιά από 8 έως 12 έτη, χρησιμοποιήστε το μισό (1/2) της δόσης ενός ενήλικα.

Ποια είναι η καλύτερη σχέση χρόνου/ποσότητας για εμένα όταν χρησιμοποιώ τα προϊόντα των μελισσών για την υγεία μου; Για πόσο και σε τι ποσότητα θα πάρω τα προϊόντα αυτά;
Για τις ασθένειες που έχουν λιγότερα συμπτώματα από ότι συνήθως (όπως οι ασθένειες του αίματος ή τους καρκίνους στα αρχικά στάδια) το επίπεδο του «χαμόγελου» μπορεί να ληφθεί μέσω συγκεκριμένης εργαστηριακής ανάλυσης.
Μετά από την πλήρη θεραπεία/τη βελτίωση μπορούν να γίνουν μικρές διακοπές, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού.

 

Υπάρχουν κάποιες δυσμενείς αντιδράσεις όταν παίρνω τα προϊόντα μελισσών μαζί με άλλες θεραπείες ή όταν ακολουθώ μελισσοθεραπεία ταυτόχρονα με άλλες μεθόδους θεραπείας;
Συνήθως όχι, αλλά σε μερικές περιπτώσεις η χρήση της θεραπείας με δηλητήριο μελισσών είναι περιορισμένη για όσους λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά. Επίσης, οι ασθενείς με ρευματισμούς και πολλαπλή σκλήρυνση ενθαρρύνονται συνήθως να απέχουν από τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με στεροειδή ή όχι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με δηλητήριο μελισσών. Στις περιπτώσεις που ο γιατρός σας όρισε υποχρεωτικά μερικά φάρμακα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα «ήπια» προϊόντα μελισσών όπως το μέλι, τη γύρη μελισσών, το βασιλικό πολτό και την πρόπολη, και μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να αρχίσετε και τη θεραπεία με δηλητήριο μελισσών.

 

Ποιοι μπορούν να ασκήσουν τη θεραπεία με δηλητήριο μελισσών;
Μόνο οι εξουσιοδοτημένοι ιατροί (MD) και οι φυσικοθεραπευτές γιατροί (HP) μπορούν να εγχύσουν τα διάφορα εκχυλίσματα των προϊόντων των μελισσών ή/και το δηλητήριο μελισσών σε μορφή διαλύματος.
Όμως, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αλοιφές με δηλητήριο μελισσών και πρόπολη, αλλά χρειάζεται να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης.

 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων των μελισσών μέσω άλλων συνταγών ή/και μεθόδων θεραπείας; Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μου έχουν σημαντικό ρόλο στην Μελισσοθεραπεία;
Πρέπει να χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ή θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που σχετίζονται με τα προϊόντα των μελισσών ή/ και των ενεργών ενώσεων.
Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θεραπείας που αποτοξινώνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.
Μόλις φθάσουν οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, το ύδωρ και το οξυγόνο στην προσβεβλημένη περιοχή σε τέλεια ποσότητα και ποιότητα, πρέπει να αρχίσει η αναγέννηση/ βελτίωσή της. Σε αυτήν την φάση, μια πολύ καλή τοπική ή γενική χαλάρωση του συστήματος (ύπνος) μπορεί να κάνει θαύματα. Μάθετε και χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε τεχνική χαλάρωσης, γιόγκα, Tai ji Quan που σας συνιστά ο ψυχοθεραπευτής σας προκειμένου να έχετε γρηγορότερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα τα ζωντανά κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται εκτός από τις θρεπτικές ουσίες, το ύδωρ και το οξυγόνο, ένα αρκετά θερμό περιβάλλον· έτσι μάθετε να χρησιμοποιείτε καθημερινά τεχνικές μασάζ και σωματικής αγωγής (γυμναστική).
Η υγεία μας εξαρτάται 50% από τη διατροφής μας, 40% από τον τρόπο ζωής μας και μόνο 10% από τις θεραπείες που εφαρμόζουμε, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μια πολύ καλή διατροφή, ειδική για τις ανάγκες του σώματός σας και για την κατάστασή σας. Σ’ αυτό, θα σας βοηθήσουν παρά πολύ και οι ειδικές συμβουλές του διατροφολόγου σας (ιδανικά εάν ειδικεύεται στην Ayurveda).

 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αντενδείξεις και τα όρια των προϊόντων των μελισσών;
Οι αλλεργίες (ειδικά η αλλεργία στο δηλητήριο μελισσών), οι δυσανεξίες (ειδικά στο μέλι και τη γύρη) και η υπερβολική (μη-ελεγχόμενη) χρήση του μελιού σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1.
Εάν η δόση επιλέγεται σωστά και η μέθοδος χορήγησης είναι κατάλληλη, ακόμη και οι άνθρωποι που φυσιολογικά παρουσιάζουν δυσανεξία στη χρήση των προϊόντων των μελισσών μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά φυσικά ΜΟΝΟ υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο.

 

Πού μπορώ να βρω πιο ειδικές πληροφορίες;
Ζητήστε τη βοήθεια των μελισσοθεραπευτών που είναι μέλη της πλησιέστερης κοινότητας Μελισσοθεραπείας και θα σας δοθεί!

 

Dr Med. Stefan Stangaciu, President of the German Apitherapy Society

Πηγή: περιοδικό Μελίαμα