Λέγοντας  μελισσοθεραπεία εννοούμε την χρήση στην ιατρική πρακτική προϊόντων προερχομένων από τις μέλισσες.
Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι μέλι, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κηρός μέλισσας και δηλητήριο μέλισσας.
Πρόπολη 
Εξ αυτών ιδιαίτερη εκτίμηση στην λαϊκή θεραπευτική έχει από τα παλαιότατα χρόνια η πρόπολη, η οποία επί των ημερών μας είναι ένα από τα πλέον μελετημένα προϊόντα των μελισσών.
Έχει διαπιστωθεί ότι η ιδιαιτέρως πολύπλοκη ‘’συνταγή’’ της, περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις.
Η ρητίνη είναι περίπου 50%, το κερί 30%, διάφορα αιθέρια έλαια 10% και γύρη 5%. Όμως υπάρχουν και αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα,  φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Αλόη
Διάσημο φυτό η Aloe vera που ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Περιέχει πολλές και διαφορετικές χημικές ουσίες και ενώσεις (*) (πάνω από 75 ενεργά συστατικά) και χρησιμοποιείται για θεραπεία ή βελτίωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, εκζεματικών βλαβών, ψωριάσεως, αλλά  και των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν οι κλασσικές θεραπείες του καρκίνου.
(*)βιταμίνες Α, C και Ε, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και χολίνη.   Επίσης ένζυμα, όπως  αλκαλική φωσφατάση, αμυλάση, βραδυκινάση, καρβοξυπεπτιδάση, καταλάση, κυτταρινάση, λιπάση και υπεροξειδάση. Επιπλέον ορυκτά όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το σελήνιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος.
Περιέχει επίσης ανθρακινόνες όπως η αλοΐνη και η εμοδίνη που δρουν ως αναλγητικά, αντιβακτηριακά και αντιιικά και   τέσσερα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, της καμπεστερόλης, της βήτα-σιστοστερόλης και της λουπεόλης με αντιφλεγμονώδη δράση και αποτελέσματα.
Επιπλέον ορμόνες που ονομάζονται αυξίνες και γιβερελλίνες οι οποίες βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τέλος η αλόη βέρα παρέχει σάκχαρα, όπως μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολυσακχαρίτες.
Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα (2018), την οποία υπογράφουν ερευνητές από την Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Σκοπός της ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ενός μείγματος σε μορφή αλοιφής, πρόπολης (50%) και αλόης βέρα (3%), για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης.
Η μελέτη ήταν διπλή τυφλή σε 2248 ασθενείς με ήπιες έως μέτριες βλάβες ψωρίασης στο διάστημα 2012 έως 2015.
Τα αποτελέσματα έδειξαν στην ομάδα 1 (αληθούς θεραπείας) στο τέλος των 12 εβδομάδων ότι:
Οι βλάβες καθάρισαν σε ποσοστό 64,4% (άριστη ανταπόκριση), καλή ανταπόκριση είχε το 22,2% και ασθενή ανταπόκριση το 5,6%. Ποσοστό 7,7% δεν έδειξε καμία βελτίωση. Επιπλέον σημαντική υπήρξε η μείωση της υπερκεράτωσης και της ακανθώσεως, όπως αυτό αποδείχτηκε ιστολογικά.
Αντιθέτως στην ομάδα 2 (ομάδα εικονικού φαρμάκου) δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με μείγμα πρόπολης (50%) και αλόης βέρα (3%) σε αλοιφή, έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση υποδεικνύοντας έτσι τη θεραπευτική αξία της πρόπολης και aloe vera στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης.
Γιάννης Καφέζας, Ιατρός Παθολόγος, Γαστρεντερολόγος
Πηγή: 1400 Γραμμάρια