Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών, αλλά τα ακριβή δεδομένα για το πώς αυτά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο είναι διάσπαρτα. Ωστόσο οι ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό Current Biology ότι έχουν δημιουργήσει ένα χάρτη της ποικιλομορφίας των μελισσών συνδυάζοντας την πληρέστερη παγκόσμια λίστα ελέγχου των γνωστών ειδών μελισσών με τα σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόσθετα δημόσια αρχεία σχετικά με το πού έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα είδη σε όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα της ομάδας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα είδη μελισσών στο Βόρειο Ημισφαίριο από το Νότιο και περισσότερα σε άνυδρα και εύκρατα περιβάλλοντα από ότι στις τροπικές περιοχές.

Το είδος μελισσών Amegilla andrewsi, ένα από τα 20.000 είδη παγκοσμίως. Img credit: Zestin Soh

« Οι άνθρωποι σκεπτόμενοι τις μέλισσες νομίζουν ότι είναι αυτές που ως γνωστές παράγουν μέλι, ή οι αγριομέλισσες-βομβίνοι και ίσως και μερικές άλλες , αλλά υπάρχουν περισσότερα είδη μελισσών σε σχέση με τα πουλιά και τα θηλαστικά.» , λέει ο ανώτερος συγγραφέας John Ascher, βοηθός καθηγητής επιστημών της βιολογίας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακράν τα περισσότερα είδη μελισσών, αλλά υπάρχουν επίσης τεράστιες περιοχές στην Αφρικανική Ήπειρο και στην Μέση Ανατολή που έχουν υψηλά επίπεδα ποικιλομορφίας που δεν έχουν ανακαλυφθεί, περισσότερο από τις τροπικές περιοχές .»

O χάρτης δείχνει την εξάπλωση των ειδών μελισσών σε όλο τον κόσμο. Οι πιο σκούρες περιοχές φιλοξενούν τα περισσότερα είδη. Img credit: Orr et al./Current Biology

Πολλά φυτά και ζώα ακολουθούν ένα μοτίβο, γνωστό ως μεταβολή της κλίσης της βιοποικιλότητας, όπου η ποικιλομορφία αυξάνεται προς τις τροπικές περιοχές και μειώνεται προς τους πόλους. Οι μέλισσες αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, έχοντας περισσότερα είδη συγκεντρωμένα μακριά από τους πόλους και λιγότερα κοντά στον ισημερινό. Υπάρχουν πολύ λιγότερα είδη μελισσών στα δάση και στις ζούγκλες απ ότι σε άνυδρα περιβάλλοντα ερήμων, επειδή τα δέντρα τείνουν να παρέχουν λιγότερες πηγές τροφής για τις μέλισσες από τα φυτά και τα λουλούδια που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

« Όταν βρέχει στην έρημο, υπάρχουν αυτές οι απρόβλεπτες μαζικές ανθίσεις που κυριολεκτικά μπορούν να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή» , λέει ο πρώτος συγγραφέας Michael Orr, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών. « Υπάρχει πολύ υψηλότερος κύκλος εργασιών στην έρημο λόγω του πόσο ασταθείς είναι οι πόροι κάθε χρόνο. Επομένως, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για νέα είδη εκεί.»

Για να δημιουργήσουν τους χάρτες , οι Ascher, Orr, Hughes και οι συνεργάτες τους συνέκριναν δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση μεμονωμένων ειδών μελισσών από μία τεράστια λίστα ελέγχου με περισσότερα από 20.000 είδη που συνέλεξε ο Δρ. Ascher και την προσβάσιμη διαδικτυακή πύλη της βιοποικιλότητας από την ιστοσελίδα Discoverlife.org. Όλα αυτά τα δεδομένα οδήγησαν σε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς διανέμονται τα είδη μελισσών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της κατανομής καθώς και των πιθανών μειώσεων του πληθυσμού των μελισσών.

Μια μέλισσα του είδους Amegilla insularis επικονιάζει ένα λουλούδι. Img credit: Zestin Soh

Παρόλο που μένουν πολλά που πρέπει να μάθουμε για το τι οδηγεί αυτή την ποικιλομορφία των μελισσών, η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το έργο τους θα βοηθήσει στη διατήρηση των μελισσών ως παγκόσμιων επικονιαστών.

«Πολλές καλλιέργειες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, βασίζονται σε τοπικά είδη μελισσών και όχι στις κοινές μέλισσες (που παράγουν μέλι).» λέει ο Hughes. « Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα εκεί έξω και η παροχή μιας λογικής βάσης και η ανάλυσή της με λογικό τρόπο είναι απαραίτητη εάν πρόκειται να διατηρήσουμε τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τις υπηρεσίες που μας παρέχουν αυτά τα είδη στο μέλλον.»

Οι συγγραφείς θεωρούν αυτή την έρευνα ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της παγκόσμιας ποικιλίας μελισσών και μια σημαντική βάση για μελλοντική, πιο λεπτομερή έρευνα για τις μέλισσες.

Επιμέλεια : MelissokomiaNet.gr

Πηγές: Current Biologyphys.org