Όλοι έχουμε κατά νου την εικόνα των μελισσών να πηδούν από λουλούδι σε λουλούδι τις ηλιόλουστες μέρες και ποτέ δεν σκέφτεται κανείς ότι αυτά τα έντομα μπορεί να έχουν και νυχτερινή ζωή…
Αλλά τώρα, μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανακάλυψαν δύο είδη μελισσών που βγαίνουν και τη νύχτα!
Τα δύο «νυχτερινά» είδη είναι η μέλισσα ( Reepenia bituberculata ) και η  μέλισσα ( Meroglossa gemmata ), τα οποία διαθέτουν μεγεθυμένα απλά και σύνθετα μάτια που τους επιτρέπουν να συλλέγουν περισσότερο φως σε σύγκριση με τις ημερήσιες μέλισσες που όλοι βλέπουμε να αιωρούνται μεταξύ των λουλουδιών…
Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει τη μοναδική αυτή τους ανακάλυψη στο περιοδικό Hymenoptera Research  του οποίου οι συγγραφείς είναι μια ομάδα ερευνητών, πάνω στην οικολογία, από το Πανεπιστήμιο του Flinders, στην Αδελαΐδα (Αυστραλία).
Στην εργασία τους, οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτή η ενισχυμένη ικανότητα των μελισσών να τρέφονται με τροφή μέσα σε χαμηλό φωτισμό θα μπορούσε επίσης να υπάρχει και σε άλλα είδη της Αυστραλίας που μπορεί να είναι κι αυτά <<κρυφά>> ενεργά τη νύχτα. Αυτά τα είδη θα έχουν βελτιωμένη ικανότητα επεξεργασίας εικόνας με δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης James Dorey , από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Flinders, λέει ότι τα δύο είδη νυχτερινών αυστραλιανών μελισσών βρίσκονται κυρίως στο τροπικό βόρειο τμήμα της Αυστραλίας, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλα, σε ξηρές, υποτροπικές συνθήκες -και ίσως ακόμη και σε εύκρατες, σε όλη την ήπειρο.
Πριν από αυτήν τη μελέτη, ο μόνος τρόπος για να δείξουμε ότι μια μέλισσα είχε προσαρμοστεί στο χαμηλό φως ήταν χρησιμοποιώντας, δύσκολες στη λήψη, συμπεριφορικές παρατηρήσεις.
Πάντως οι συγγραφείς της μελέτης μας εξηγούν :
” Η μελέτη μας παρέχει ένα πλαίσιο για την ταυτοποίηση των μελισσών με χαμηλό φωτισμό και των δεδομένων που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών συμπεριφοράς άλλων ειδών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες συλλογής ειδών μελισσών εκτός των κανονικών ωρών και να δημοσιεύσουμε νέες παρατηρήσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων “. Οι ερευνητές επιμένουν ότι απαιτείται περισσότερη κατανόηση σχετικά με τη συμπεριφορά των ειδών των μελισσών για την προστασία τους από τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .
«Τα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα αλλάζουν και οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη της Αυστραλίας αυξάνονται μαζί με τον κίνδυνο παρατεταμένης ξηρασίας και πυρκαγιών.  Επομένως, πρέπει να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα έντομα που επικονιάζουν τη νύχτα -ή τις θερμότερες ώρες της ημέρας, για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι εξαφάνισης ειδών.
Πηγή
image source: (James Dorey, Flinders University / James Dorey, Flinders University)
Επιμέλεια: MelissokomiaNet.gr