Τα τελευταία χρόνια το μέλι έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών μελετών, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL.
Επιπλέον, μπορεί να παίξει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στη μείωση του λίπους σε άτομα με παχυσαρκία.
Σύμφωνα με έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μέλι, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών καταστέλλοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ αντιμετωπίζουν την οξείδωση που προέρχεται από την χοληστερόλη LDL.
Ουσιαστικά τα αντιοξειδωτικά του μελιού προστατεύουν τα ενδοθήλια των αρτηριών και μειώνουν τις φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Και εδώ τα σκουρόχρωμα μέλια έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν την ισχυρότερη δράση.
H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.
Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.
Στη στεφανιαία νόσο, έχει καταγραφεί ότι τα φλαβονοειδή, τα οποία περιέχει το μέλι, μειώνουν τον κίνδυνο διαταραχών της καρδιάς.
Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι οδηγούν στη βελτίωση της αγγειοδιαστολής, στη μείωση της ικανότητας αιμοπεταλίων στο αίμα προς πήξη καθώς και στην προστασία από την οξείδωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι πολυφαινόλες του μελιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων που θα συνέβαλαν στη μείωση των καρδιαγγειακών διαταραχών.
Εντάσσοντας, λοιπόν, στην καθημερινή διατροφή το μέλι στη θέση της ζάχαρης , βελτιώνονται οι δείκτες της χοληστερίνης, καθώς το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της «καλής» χοληστερίνης HDL, τους βασικούς ρυθμιστές της καρδιακής υγειάς.
Πηγή: logodiatrofis.gr