Κάθε εποχή έχει και τα φρούτα της έτσι και το καλοκαίρι την τιμητική του έχει το σύκο.
Υπέροχη καλοκαιρινή μαρμελάδα σύκο!
Διαλέξτε ώριμα σύκα για την μαρμελάδα.
Επιλέξτε το μέλι από έναν μελισσοκόμο της περιοχής σας.
Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν αγνά υλικά.
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένα σύκα
150 γρ. μέλι
150 γρ. ζάχαρη καστανή ή στέβια
50 ml λικέρ ρόδι
100 ml νερό
1 κουταλάκι χυμό από λεμόνι
Φύλλα αμπαρόριζας
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα όλα τα σύκα, το νερό, το λικέρ, την ζάχαρη και 100 γραμμάρια μέλι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μία ξύλινη σπάτουλα ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συχνά. Δεν θέλουμε η μαρμελάδα να κολλήσέι στον πάτο της κατσαρόλας γιατί θα καεί το μίγμα.
Μετά από περίπου 30-40 λεπτά θα παρατηρήσουμε ότι η μαρμελάδα έχει γίνει πιο πηχτή και το μόνο που απομένει είναι να δώσουμε ακόμα λίγο άρωμα και γεύση.
Ελέγχουμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα ρίχνοντας μια κουταλιά σε ένα πιατάκι. Αφού κρυώσει τραβάμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή, εάν μένει δρόμος που δεν κλείνει η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Παίρνουμε τα φύλα της αμπαρόριζας τα ξεπλένουμε και τα χαράζουμε ελαφρώς σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι ώστε να βγάλει περισσότερα αρώματα.
Κλείνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι, το λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και τέλος τα φύλλα αμπαρόριζας από πάνω ώστε να μπορούμε μετά να τα βγάλουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά.
Όσο η μαρμελάδα είναι ζεστή γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα αφήνοντας τα σε αυτή την θέση μέχρι να κρυώσουν τελείως.
* Ανάλογα με τα σύκα που έχετε διαμορφώνονται και οι αναλογίες στην χρήση μελιού και ζάχαρης. Στην συνταγή χρησιμοποιήθηκαν βασιλικά σύκα που ήταν αρκετά γλυκά.
Πηγή: MelissokomiaNet.gr