Είναι αειθαλής θάμνος, μακρόβιος (τετρακοσίων ή και περισσότερων χρόνων), αναρριχώμενος ή έρπων και σπάνια δενδρύλλιο, σε ύψος μπορεί να φτάσει και τα 20 μέτρα.
Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ, με μακρύ μίσχο, ωοειδή, τριγωνικά, ρομβοειδή και καρδιόσχημα.
Συχνά εμφανίζουν το φαινόμενο της ετεροφυλλίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν φύλλα με διαφορετικό σχήμα (ρομβοειδή και τρίλοβα ή πεντάλοβα).
Ο αναρριχώμενος κισσός δημιουργεί μικρές εναέριες ρίζες (τις λεγόμενες απτικές ρίζες) , που συντελούν στη συγκράτηση του φυτού κατά την αναρρίχηση σε διάφορα υποστηρίγματα.
Το γένος (Hedera) περιλαμβάνει 2, ή μέχρι και 16 είδη, ιθαγενή της Βόρειας Αφρικής, των Καναρίων νήσων , της Ευρώπης και της Ασίας.κισσος

kissos-melissokomikos-fitoΤο γνωστότερο στην Ελλάδα είναι το καλλιεργούμενο αλλά και αυτοφυές είδος Κισσός η έλιξ (Hedera helix).
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα.
Τα νεαρά φυτά ανθίζουν μετά το όγδοο ή δέκατο έτος της ηλικίας τους.
Τα άνθη του είναι διγενή με 5 σέπαλα, 5 πέταλα, 5 στήμονες και πεντάχωρη ωοθήκη. Είναι διαταγμένα σε σφαιρικά σκιάδια, που μπορεί να είναι απλά ή να ενώνονται σε σύνθετες ταξιανθίες.
Ανθίζει το Σεπτέμβριο και διαρκεί η ανθοφορία του μεγάλο διάστημα έως και αρχές Νοεμβρίου.
Είναι μελισσοκομικό φυτό μεγάλης αξίας, αλλά δυστυχώς είμαστε πολλοί που δεν γνωρίζουμε την αξία του.
Τα άνθη του δίνουν γύρη καλής ποιότητας και μέλι ανοιχτό καφέ αρωματικό, (με οιασδήποτε καιρικές συνθήκες) που κρυσταλλώνει γρήγορα, σε μερικές ημέρες και συνήθως μέσα στην κηρήθρα.

 

Πηγή: xmbeekeeping.eu