Το γένος ερείκη περιλαμβάνει 800(+) είδη, από τα οποία τρία ευδοκιμούν στην ελληνική χλωρίδα και είναι γνωστά με το όνομα ρείκια: ερείκη η δενδρώδης, ερείκη η σαρκόχρους και ερείκη η σπονδυλώδης. Είναι ενδημικό στη Νότιο Αφρική από όπου μάλλον ξεκίνησε και μετά εξαπλώθηκε σε μεσόγγειο και πιο βόρεια. Θέλει υψόμετρα κάτω από 1000 μέτρα. Είναι φυτό με ιδιαίτερα μεγάλη μελισσοκομική αξία, αφού το μεν φθινοπωρινό, δίνει στις μέλισσες τη γύρη που χρειάζονται, για να αναδιοργανωθούν ενόψει χειμώνα, το δε ανοιξάτικο ανθοφορεί πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να πιάνει τα μελίσσια στο ανοιξιάτικο ξεκίνημα.
Το φθινοπωρινό Eρείκι – ρείκι η σπονδυλανθής ,( Erica manipuliflora Salisb. 1802 ) είναι μικρός φρυγανώδης θάμνος με ξυλώδη βάση. Φύλλα μικρά, άνθη πολλά, μικρά, κωδωνοειδή ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες. Απαντάται σε θαμνότοπους και φρύγανα, ενώ συχνά καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Το δενδρώδες ρείκι (Erica arborea) είναι θάμνος ή δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 3μ. Ανθίζει την άνοιξη και έχει άνθη λευκά.
Εάν ευνοήσει ο καιρός και βρέξει εγκαίρως αποδίδει άφθονο μέλι και γύρη, ενώ τα μελίσσια αποθηκεύουν μέλι και αυξάνουν τον γόνο τους ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλό ξεχειμώνιασμα. Η γύρη σουσούρας που θα αποθηκεύσει το μελίσσι και θα ταίσει με αυτήν το γόνο της θα αποδειχθεί εξαιρετική, καθώς από αυτήν θα προκύψουν δυνατές και ανθεκτικές εργάτριες.
Το Φθινοπωρινό μέλι ερείκης έχει δυνατή γεύση και είναι πιο σκουρόχρωμο σε σύγκριση με το ανοιξιάτικο που είναι πιο ανοιχτόχρωμο με πιο γλυκιά γεύση.
Το μέλι ερείκης κρυσταλλώνει φυσιολογικά σε 2-3 μήνες από τη συγκομιδή του. Όμως αυτό δε θα πρέπει να προβληματίζει κάποιον, γιατί η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο του μελιού και δείχνει τη θρεπτική του αξία (το έλατο είναι το μοναδικό μέλι που δεν κρυσταλλώνει).
Μπορεί να το βρει κανείς με τα εξής ονόματα: Ρείκι φθινοπωρινό ή κισσούρι, ξούρι, ερείκη, σπονδυλωτή, σούσουρα, τσιάρο ή χαμορείκι, ρείγκλα, άγριο ρείκι, καλούνα, πυρένι.
Πηγές: Bees.gr , fysiognwsia.blogspot.com, MelissokomiaNet.gr