Η μορφολογία του κηφήνα χαρακτηρίζεται από ένα πιο χοντρό και ογκώδες σήμα σε σχέση με τις εργάτριες. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί και είναι το μοναδικό αρσενικό άτομο της αποικίας. Έχει κοντή προβοσκίδα, δεν μπορεί να συλλέξει τροφή και απουσιάζουν οι κηρογόνοι αδένες. Ζει το πολύ 2 μήνες. Ο ρόλος του κηφήνα είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Χωρίς την ύπαρξη του κηφήνα δεν μπορεί να αναπαραχθεί το είδος.
Τις πρώτες μέρες τις ζωής τους τρέφονται απο τις τροφούς εργάτριες και στην συνέχεια τρέφονται μόνοι τους με μέλι. Από την ηλικία των 8 ημερών και πάνω μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις προσανατολισμού. Είναι αναπαραγωγικά ώριμος στην ηλικία των 12 με 15 ημε

Τα κελιά που περιέχουν κηφήνες είναι μεγαλύτερα με φουσκωτό επικάλυμμα από αυτά των εργατριών.

ρών, μπορεί όμως να ζευγαρώσει κανονικά μετά τις 30 με 40 ημέρες βγαίνοντας απο την κυψέλη και ζευγαρώνει με την βασίλισσα σε συγκεκριμένες περιοχές συγκέντρωσης κάτω των 10 μέτρων. Μετά την σύζευξη με την βασίλισσα ο κηφήνας πεθαίνει.
Οι κηφήνες υπάρχουν στην αποικία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μετά το τέλος του καλοκαιριού οι εργάτριες σταματούν να τους ταΐζουν και όταν αρχίσουν να μειώνονται τα αποθέματα της τροφής, τους διώχνουν ή τους σκοτώνουν.