Ένα Κουταλάκι Μέλι για Σκέψη…

Έφαγες σήμερα; Ένα μήλο, μια σαλάτα, ένα κουλούρι με μέλι, έναν καφέ; Ωραία.

Τώρα φαντάσου να σου λέγαμε ότι 75% της ποικιλίας των τροφίμων που απολαμβάνουμε εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα, από την επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές.

Ναι, καλά διάβασες.

Αν μειωθούν δραστικά; Δεν θα είναι απλώς “κρίμα”… Θα είναι σοβαρή διατροφική κρίση.

Τι Είναι η Επικονίαση;

Η επικονίαση είναι η διαδικασία κατά την οποία η γύρη μεταφέρεται από το ένα λουλούδι στο άλλο, για να γίνει η γονιμοποίηση και να παραχθεί καρπός.

Οι μέλισσες είναι οι καλύτερες επικονιάστριες της φύσης, πολύ πιο αποδοτικές από τον άνεμο ή άλλα έντομα.

Χωρίς αυτή τη διαδικασία:

  • Δεν υπάρχει γονιμοποίηση
  • Δεν υπάρχει καρπός
  • Δεν υπάρχει τροφή

Τι Καλλιέργειες Εξαρτώνται από τις Μέλισσες;

Η λίστα είναι τεράστια και θα σε εκπλήξει:

ΚαλλιέργειαΕξάρτηση από επικονίαση
Αμύγδαλα100%
Μήλα90%
Φράουλες85%
Καρπούζια90%
Κολοκύθες95%
Καφές30-40%
Κρεμμύδια, λάχανα, μπρόκολα70-90%
Ηλίανθοι (για λάδι)80%
Αγγούρια80%
Αχλάδια70%

Σημείωση: Ορισμένα φυτά όπως οι ντομάτες και η σοκολάτα (κακαόδεντρο) μπορούν να επικονιαστούν και χωρίς μέλισσες, αλλά η ποιότητα και η απόδοση βελτιώνονται σημαντικά με την επικονίαση.

Και τώρα πες μας: ποιο από αυτά είσαι έτοιμος να αποχωριστείς;

Όχι Μόνο Φρούτα & Λαχανικά

Ακόμα και η κτηνοτροφία έχει έμμεση σύνδεση με τις μέλισσες.

Πώς;

  • Πολλά ζωοτροφικά φυτά όπως το τριφύλλι επικονιάζονται από μέλισσες
  • Χωρίς επικονίαση → λιγότερη και φτωχότερη ζωοτροφή → επίπτωση στην κτηνοτροφία

Άρα, η μέλισσα παίζει ρόλο ακόμα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Επικονίαση Είναι Ποιότητα – Όχι Μόνο Ποσότητα

Μέλισσες = καρποί μεγαλύτεροι, πιο ζουμεροί, πιο υγιείς.

  • Τα φρούτα γίνονται ομοιόμορφα
  • Αυξάνεται η αντοχή στη μεταφορά και στη σήψη
  • Βελτιώνεται η γεύση και η διατροφική αξία

Οι καλλιεργητές το ξέρουν. Και γι’ αυτό πληρώνουν για να έχουν μελίσσια κοντά στα χωράφια τους.

Τι Γίνεται Όταν οι Μέλισσες Μειώνονται;

Το ζούμε ήδη:

  • Καλλιέργειες με μειωμένη παραγωγή και χειρότερη ποιότητα
  • Αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ
  • Περιορισμός στην ποικιλία τροφίμων
  • Ανάγκη για τεχνητή επικονίαση (πολύ ακριβή και αναποτελεσματική σε μεγάλη κλίμακα)

Και τώρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αιτίες Μείωσης Πληθυσμών Μελισσών

Οι μέλισσες αντιμετωπίζουν πολλές απειλές:

  • Φυτοφάρμακα (ειδικά τα νεονικοτινοειδή)
  • Απώλεια βιοποικιλότητας και φυσικών οικοτόπων
  • Μονοκαλλιέργειες που μειώνουν τη διατροφική ποικιλία
  • Παράσιτα όπως η βαρρόα
  • Κλιματική αλλαγή που αλλάζει τους κύκλους ανθοφορίας
  • Ασθένειες και ιοί

Σε ορισμένες περιοχές, οι μελισσοκόμοι χάνουν έως και 30-40% των αποικιών τους ορισμένα χρόνια.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε;

Δεν χρειάζεται να είσαι μελισσοκόμος για να βοηθήσεις. Ορίστε πώς:

  1. Φύτεψε μέλισσο-φιλικά φυτά (λεβάντα, δενδρολίβανο, θυμάρι, λουίζα, ρίγανη)
  2. Απόφυγε φυτοφάρμακα ή χρησιμοποίησε βιολογικά και μόνο όταν χρειάζεται
  3. Στήριξε τοπικούς μελισσοκόμους αγοράζοντας το μέλι τους
  4. Άφησε μια γωνιά του κήπου άγρια για τις άγριες μέλισσες
  5. Ενημέρωσε και άλλους για τη σημασία των επικονιαστών

Αν Χάσουμε τις Μέλισσες, Τι Μένει;

Χάνεται:

  • Η ποικιλία και η ποιότητα στο πιάτο μας
  • Η οικονομική ισορροπία στον πρωτογενή τομέα
  • Φυσικά οικοσυστήματα που εξαρτώνται από επικονιαζόμενα φυτά
  • Η γεύση, το χρώμα και η ζωή που γνωρίζουμε

Και όλα αυτά, γιατί δεν προστατεύσαμε ένα έντομο 1-2 εκατοστών.

Συμπέρασμα: Τρως Χάρη σε Εκείνες – Μην το Ξεχνάς

Η μέλισσα είναι ο σιωπηλός συνεργάτης της φύσης. Αν συνεχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός της, ολόκληρη η διατροφική αλυσίδα θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

Και το ερώτημα είναι ένα: 👉 Τι κάνεις εσύ σήμερα για να προστατέψεις τις μέλισσες;

❓ Συχνές Ερωτήσεις

1. Ποιο ποσοστό της τροφής μας εξαρτάται από τις μέλισσες; Περίπου 75% της ποικιλίας των καλλιεργούμενων φυτών επωφελείται από την επικονίαση των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

2. Υπάρχει τρόπος να γίνει τεχνητή επικονίαση; Ναι, αλλά είναι πολύ ακριβή, αργή και αναποτελεσματική σε μεγάλες καλλιέργειες. Χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

3. Πώς μπορώ να βοηθήσω χωρίς να έχω κυψέλες; Φυτεύοντας μελισσόφιλα λουλούδια, αποφεύγοντας φυτοφάρμακα, αγοράζοντας τοπικό μέλι και δημιουργώντας φιλικούς χώρους για άγριες μέλισσες.

4. Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσών; Λόγω φυτοφαρμάκων, παρασίτων, ασθενειών, κλιματικής αλλαγής, απώλειας βιοποικιλότητας και καταστροφής φυσικών οικοτόπων.

5. Ποια τροφή θα επηρεαστεί περισσότερο αν χαθούν οι μέλισσες; Τα αμύγδαλα, τα μήλα, οι φράουλες, τα καρπούζια και πολλά λαχανικά είναι από τα πιο ευάλωτα, καθώς εξαρτώνται σχεδόν εξολοκλήρου από την επικονίαση.