Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη απεικόνιση 360 μοιρών η Σλοβένικη Ένωση Μελισσοκόμων δημιούργησε έξι βίντεο,όπου οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσω εικονικής πραγματικότητας τις πρακτικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην μελισσοκομία, από την επιθεώρηση ενός μελισσιού έως την εξαγωγή του μελιού.
Στα τέλη του 2019 η Σλοβένικη Ένωση Μελισσοκόμων υπέβαλε αίτηση σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την παραγωγή έξι βίντεο-ταινιών 360 μοιρών (3D stereoscopic) με σκοπό να φέρουν πιο κοντά την μελισσοκομία σε παιδιά, αρχάριους αλλά και στο ευρύ κοινό. Το έργο το οποίο επικεντρώνεται σε παγκόσμια προγράμματα μάθησης, ονομάζεται BECOME A BEEKEEPER FOR A SHORT TIME « Γίνε κι εσύ μελισσοκόμος για σύντομο χρονικό διάστημα», εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δικτύου Bridge 47.
Στην εισαγωγή των βίντεο υπάρχει ενημέρωση προς το κοινό σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και τους κινδύνους σε περίπτωση απώλειας τους, καθώς και τις απειλές που μαστίζουν τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Επισημαίνονται επίσης οι προσπάθειες που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να προστατέψει τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές.
Οι βίντεο-ταινίες είναι γυρισμένες σε συστήματα κυψέλης AZ και ασχολούνται με τα παρακάτω θέματα:

  1. Έλεγχος μελισσών και διάταξη
  2. Προετοιμασία και διαρρύθμιση ενός μελισσοκομείου και προετοιμασία των κηρυθρών
  3. Πρόληψη σμηνουργίας
  4. Εξίσωση αποικιών μελισσών, έλεγχος αποικιών μελισσών, δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων κηρήθρων, χρήση της φυσικής κηρήθρας
  5. Κατασκευή και τακτική αντικατάσταση κηρήθρας
  6. Εξαγωγή μελιού.

Η προβολή των βίντεο συνοδεύεται πάντα από 2D και 3D γραφικά τα οποία εξηγούν μεμονωμένες καταστάσεις και εργασίες που εκτελεί ο μελισσοκόμος.
Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σύνδεσμος: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_5eTUrmA5aqzhMgpUVVkJB-Swp9VDgtw&fbclid=IwAR069n9HxKElhA1kwHPa1CZUjQjByfC6i-miRhVGW6ebpfaGTkG32S5HW9I
Όλα τα βίντεο μπορούν να προβληθούν με VR γυαλιά, τα οποία δίνουν στο χρήστη μια ρεαλιστική αναπαράσταση των εργασιών που εκτελούνται. Μπορούν επίσης να προβληθούν μέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία επιτρέπουν την προβολή σε 360 μοίρες μετακινώντας το τηλέφωνο στον χώρο. Μέσω υπολογιστή επίσης είναι διαθέσιμη η τυπική λειτουργία από το Youtube χρησιμοποιώντας το ποντίκι για την προβολή των 360 μοιρών. Τα βίντεο αποτελούν μια εξαιρετικά καινοτόμο προσθήκη στις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση. Μέσω της απεικόνισης διαφόρων καταστάσεων ο χρήστης θα μάθει πώς να εκτελεί σωστά μεμονωμένες εργασίες στο μελισσοκομείο.
Πηγή: Slovenian Beekeepers’ Association
Επιμέλεια: MelissokomiaNet.gr