Το φθινοπωρινό ή κόκκινο ρείκι είναι φυτό που το συναντά κανείς σ’όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική ή νησιώτικη. Είναι γνωστό με πολλά κοινά ονόματα όπως κλαδί, πυρένι,σουσούρα, τσάρο,έρικας, τσαλί, χαμόρεικο κ.α.
Το επιστημονικό του όνομα είναι Erica manipuliflora ή verticilata που μεταφρασμένα σημαίνουν ερείκη η σπονδυλωτή και ερείκη η πολυανθής.

reiki-sousoura
Φθινοπωρινό Ρείκι (Erica verticillata)

Βρίσκεται σε όλα τα υψόμετρα και τις πλαγιές που καλύπτονται από θαμνώδη δασική βλάστηση, όπου συνυπάρχει με κουμαριές, λαδανιές, σμυρνιές, πουρνάρια, ανοιξιάτικα ρείκια, σχίνους κ.λ.π. Το φθινόπωρο όταν είναι ανθισμένο, ολόκληρη η περιοχή χρωματίζεται από τα πολυάριθμα κόκκινα – μοβ λουλούδια τους και τότε εύκολα ξεχωρίζει από τους άλλους θάμνους και κυρίως από το ανοιξιάτικο ρείκι (Erica arborea) με το οποίο έχει πολλές βοτανικές ομοιότητες, αφού ανήκουν στο ίδιο γένος.
Προσφέρει άφθονο νέκταρ και γύρη στις μέλισσες και κατατάσσεται ιδίως το φθινοπωρινό ρείκι ή σουσούρα, πρώτο στις προτιμήσεις των μελισσοκόμων κυρίως για τους παρακάτω λόγους :

  • Η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει.
  • Η μεγάλη ποσότητα και υψηλής βιολογικής αξίας γύρη που προσφέρει στις μέλισσες.
  • Αρκετές ποσότητες νέκταρος, ιδίως από το μέσο της ανθοφορίας και μετά.

Η εποχή που ανθίζει το φθινοπωρινό ρείκι είναι κρίσιμη για τη μελισσοκομία.
Πλησιάζει ο χειμώνας, τα μελίσσια πρέπει να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους για το ξεχειμώνιασμα, οι ανθοφορίες σπανίζουν και μια επιτυχημένη ανθοφορία ρεικιού είναι ότι καλύτερο. Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια που προσφέρει στα μελίσσια που αδυνατίζουν στο πεύκο, συμβάλλοντας στην επιτυχέστερη εκμετάλλευση του τελευταίου.
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα λίγα αλλά σημαντικά όπως: Ευαισθησία στις κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας απαίτηση στην ύπαρξη αρκετής εδαφικής υγρασίας για την έναρξη της ανθοφορίας. Μετά την πλήρη άνθιση όμως στην περίοδο της νεκταροέκκρισης είναι ευαίσθητη στη βροχή, στον ξερό Β.Δ. άνεμο και στον καυτό λίβα που την σταματούν. Εμφάνιση λεηλασίας, όταν για τους παραπάνω λόγους σταματήσει η νεκταροέκκριση ή στην αναμονή έναρξης της ανθοφορίας.

Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές

img src: mediplantepirus.med.uoi.gr

Έχει αντιβηχικές ιδιότητες και λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία του κρυολήματος, των φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού (αντιφλεγμονώδης δράση). Επίσης, χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης, των κολικών του νεφρού, της κυστίτιδας και του προστάτη. Εφαρμόζεται εξωτερικά με εντριβές (έγχυμα) για την θεραπεία της αρθρίτιδας, της πολυαρθρίτιδας και των ρευματισμών. Επιπλέον, αυξάνει τα πεπτικά ένζυμα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των προβλημάτων της χολής, των κολικών του παχέος εντέρου και των ηπατοπαθειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φυτό αποτελεί τροφή των μελισσών εκ των οποίων λαμβάνεται μέλι με αποχρεμπτικές, αντιβηχικές, κατευναστικές και υπνωτικές ιδιότητες.
Το μέλι της Φθινοπωρινής ερείκης (σούσουρας) παράγεται σε αρκετές περιοχές της χώρας και είναι προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία.

Πηγές: [ Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), melinet.gr, mediplantepirus.med.uoi.gr ]

Διαβάστε επίσης: Μέλι Ρείκι ή Ερείκης