Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μέλισσες θεωρείται πως δηλητηριάστηκαν λόγω ακατάλληλου εντομοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε σε περιοχή με αμπελώνες στην Νότια Αφρική.

Ο Brendan Ashley-Cooper αντιπρόεδρος της Ένωσης μελισσοπαραγωγών του Δυτικού Κέιπ Τάουν είπε στο BBC ότι ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε από τους αμπελοκαλλιεργητές με όνομα Fipronil είναι υπεύθυνο για τον θάνατο των μελισσών στο αγρόκτημα του.

Άλλοι μελισσοκόμοι στην περιοχή γύρω από το Κέιπ Τάουν έχουν επίσης επηρεαστεί, αλλά είναι ακόμα ασαφές πόσα από τα έντομα έχουν πεθάνει, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Το Fipronil χρησιμοποιείται συνήθως για καταπολέμηση σε ψύλλους, ψείρες και τσιμπούρια, αλλά απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα κοτόπουλα.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν για την πτώση του πληθυσμού των μελισσών.

“Πριν από μια εβδομάδα αρχίσαμε να λαμβάνουμε μυνήματα από μελισσοκόμους ότι βρίσκουν νεκρές μέλισσες μπροστά από τις κυψέλες τους”, πρόσθεσε.

Περίπου 100 από τις κυψέλες των μελισσών του ή το 35% έως 40% αυτών που ανήκε στις πληγείσες περιοχές είχαν πληγεί από την καταστροφή, δήλωσε ο κ. Ashley-Cooper

“Η μεγάλη πλειοψηφία των κυψελών έχει προσβληθεί”.
“Θα υπάρξει μικρή επίδραση στην παραγωγή μελιού και ορισμένοι θα πρέπει να πορευθούν χωρίς μέλι αυτά τα Χριστούγεννα”, δήλωσε ο κ. Ashley-Cooper.

Αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι το Fipronil κατηγορείται για το θάνατο εκατομμυρίων μελισσών και γι’ αυτό η χρήση του στην Ευρώπη περιορίστηκε το 2013.

MelissokomiaNet.gr via BBC News