Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα ήταν υπέροχο εάν οι μέλισσες μπορούσαν να μας προσφέρουν κάτι περισσότερο από μέλι; Λοιπόν, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Harry Perkins έχουν ήδη καταλήξει σε κάτι εκπληκτικό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Precision Oncology, ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταπολεμήσει αρκετά αποτελεσματικά ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού, όπως ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού.

Μην ξεγελιέστε από το όνομα, καθώς δεν είναι απλά ένα βλαβερό δηλητήριο. Παρουσιάζει οφέλη όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος, φλεγμονών και έχει ακόμη αποδεχθεί οτι έχει επίδραση στον ιό HIV.

Βομβίνοι εναντίων κοινών μελισσών apis mellifera

Αρχικά, συγκρίθηκε το δηλητήριο από 312 βομβίνους και μέλισσες για να διαπιστωθεί αν είχαν παρόμοια επίδραση. Ωστόσο, οι βομβίνοι απέτυχαν στην αποστολή.

«Οι μέλισσες κοιμήθηκαν με διοξείδιο του άνθρακα και διατηρήθηκαν στον πάγο προτού αφαιρεθεί το δηλητήριο από την κοιλιά τους με προσεκτική ανατομή», είπε η Δρ Ciara Duffy, η οποία πέρασε πολύ καιρό ερευνώντας τα οφέλη του δηλητηρίου.

Μια δραστική ένωση που υπάρχει στο δηλητήριο της μέλισσας έχει σκοτώσει τα ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα. Συνήθως, οι έντονες θεραπείες για τον καρκίνο καταλήγουν να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα ενώ κάνουν τη δουλειά που προορίζονται. Αυτό το συστατικό είχε πολύ μικρή επιβλαβή επίδραση στα υγιή κύτταρα.

Ένα ισχυρό συστατικό
Δοκιμάζοντας το δηλητήριο σε διαφορετικούς κλινικούς υποτύπους καρκίνου του μαστού, διαπιστώθηκε ότι χρειάστηκαν μόνο 60 λεπτά για να διαταράξει η ένωση μελιτίνης την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών.

Η Δρ Duffy ήταν επίσης περίεργη για το τι θα συνέβαινε εάν η μελιτίνη συνδυαζόταν με ήδη υπάρχοντα φάρμακα χημειοθεραπείας. Ακόμα πιο ισχυρά αποτελέσματα φάνηκαν αργότερα.

“Διαπιστώσαμε ότι η μελιτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μικρά μόρια ή χημειοθεραπείες, όπως η ντοσεταξέλη, για τη θεραπεία εξαιρετικά επιθετικών τύπων καρκίνου του μαστού. Ο συνδυασμός μελιτίνης και ντοσεταξέλης ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στη μείωση της ανάπτυξης όγκου σε ποντίκια”, εξήγησε.

Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τον τρόπο παροχής του συστατικού στο ανθρώπινο σώμα σε κατάλληλη δόση και για τον έλεγχο πιθανών τοξικοτήτων.

Επιμέλεια: Melissokomianet.gr