Ο Asphodelus ramosus Ασφόδελος ο πολύκλαδος είναι ένα κοινό φυτό και φύεται σε όλη τη χώρα σε υψόμετρο από 0-1200 μέτρα και απαντάται σε ξηρά ζεστά εδάφη με άριστη αποστράγγιση, βραχώδη ή αμμώδη εδάφη, πετρώδεις πλαγιές, αραιό πευκοδάσος και σε άκρες δρόμων.
Επιστημονική ονομασία:  Asphodelus ramosus L. 1973
Συνώνυμα: Asphodelus microcarpus Viv.
Ελληνική ονομασία: Ασφόδελος ο πολύκλαδος
Κοινό όνομα: Ασφόδελος, Σπουρτούλα, Σπερδούκλι

Περιγραφή:

Ο Asphodelus ramosus Ασφόδελος ο πολύκλαδος είναι μεσογειακό, ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας Asphodelaceae έχει δυνατό βλαστό όρθιο, λείο, διακλαδιζόμενο που φτάνουν σε ύψος μέχρι 1,3-1,4 μ.
Τα πράσινα σαρκώδη φύλλα του έχουν μήκος 20-45 εκατοστά, είναι λογχοειδή, άμισχα, όλα σε ροζέτα στη βάση του. Το καλοκαίρι το φύλλωμα ξηραίνεται και το φυτό μπαίνει σε λήθαργο.
Τα άνθη του Asphodelus ramosus Ασφόδελος ο πολύκλαδος είναι ερμαφρόδιτα, σε πυκνούς μασχαλιαίους βότρεις, λευκού χρώματος με κεντρική καφέ ράβδωση, αστεροειδή με 6 πέταλα. Ανθίζει από το τέλος του χειμώνα και όλη την άνοιξη.
Ο καρπός είναι σχεδόν σφαιρική κάψα που περιέχει μέχρι 6 σπόρια.

Εδωδιμότητα:

Βρώσιμες είναι οι ρίζες του φυτού που περιέχουν άμυλο, αποξηραίνονται και στη συνέχεια βράζονται παράγοντας μια κολλώδη ουσία η οποία σε συνδυασμό με σιτάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.

Μελισσοκομικό φυτό:

Ο Ασφόδελος ο πολύκλαδος είναι φυτό μελισσοκομικό που δίνει μεγάλες ποσότητες σε γύρη χρώματος κόκκινου καθώς και νέκταρ.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.
Το Asphodelus ramosus είναι γνωστό ότι περιέχει κολχικίνη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.

Άλλες χρήσεις:

Από τα ριζώματα, τέλος μπορεί να παραχθεί ένα είδος κόλλας που χρησιμοποιούνταν στην βιβλιοδεσία και την παρασκευή υποδημάτων, ενώ μπορεί να παραχθεί και μια κιτρινωπή χρωστική.

Πηγέςagriamanitaria.gr via savvastryfonosplants.comwww.greekflora.grwikipedia.orgfloraofsyros.blogspot.com