Η Anemone pavonina Ανεμώνη η ταόμορφη είναι πολύ κοινή στην Ελλάδα και φύεται σχεδόν σ’ ολόκληρη την χώρα.Απαντάται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας ως τα 900 μέτρα φυτρώνει σε θαμνώνες, φρύγανα, ελαιώνες, χέρσα χωράφια και αραιά πευκοδάση.
Επιστημονική ονομασία: Anemone pavonina Lam. 1783
Συνώνυμα: A. hortensis L. subsp. pavonina (Lam.) Arcang., A. formosa E.D. Clarke, A. fulgens auct, non J. Gay
Ελληνική ονομασία: Ανεμώνη η ταόμορφη
Κοινή ονομασία: Ανεμώνα, Αγριολαλές, Αγριοπαπαρούνα, Ανεμώνη η Λάμπουσα, Ανεμώνη η ταόμορφος, Anemony, Wildflower, Peacock Anemone

Περιγραφή

Η ανεμόνη είναι πολυετές, ποώδες φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, με βλαστό όρθιο ύψους 15-45 εκατοστά, με ρίζα κονδυλώδη που παραμένει ζωντανός κατά την ξερή περίοδο.
Τα φύλλα της βάσης είναι παλαμοειδώς τρισχιδή, με λοβούς πλατείς και έντονα οδοντωτούς. Τα φύλλα του βλαστού είναι ακέραια, λογχοειδή ή με τρεις οδόντες στο άκρο τους.
Τα άνθη φύονται στην κορυφή του ανθοφόρου βλαστού, ανθη 3-6 εκατοστά, δεν έχουν πέταλα και την θέση των πετάλων έχουν πάρει τα 7 έως 12 ελλειπτικά σέπαλα, είναι μεγάλα συνήθως κόκκινα με λευκή βάση αλλά και με άνθη ρόδινα ή ιώδη με λευκή ή κιτρινωπή κεντρική ζώνη. Στήμονες πολυάριθμοι, κυανοειδής. Περίοδος ανθοφορίας από το Φεβρουάριο έως και το Μάϊο.
Ο καρπός μικρό αχαίνιο, που βγαίνει πάνω σε κοινό καρποφόριο, στη μέση του άνθους.

Ομοιότητες:

Φυτρώνει στα ίδια μέρη με τη Anemone coronaria, ανθίζει λίγο αργότερα και ξεχωρίζει από τα μικρά φύλλα κάτω από το άνθος, τα οποία είναι ακέραια, ενώ στη A. coronaria πολυσχιδή.

Μελισσοκομικό φυτό:

Η Anemone pavonina – Ανεμώνη η ταόμορφη ανθίζει Φεβρουαρίο έως και το Μάϊο , ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο και δίνει νέκταρ και γύρη σκούρο μελανού χρώματος.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Οι Ανεμώνες είναι φυτά καλλωπιστικά και καλλιεργούνται για τα μεγάλα σαν παπαρούνες λουλούδια σε χρώματα, λευκό, κόκκινο, μπλε, μωβ, ροζ και φούξια.
Ευδοκιμούν σε δροσερά, αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Η λίπανση θεωρείται απαραίτητη για την καλή παραγωγή ανθέων, ενώ η νυχτερινή θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 5-6 βαθμούς με αρκετή υγρασία.
Πόλλαπλασιάζονται με σπορά το φθινόπωρο ή την άνοιξη ή με χωρισμό των ριζών.
πηγή:
www.agriamanitaria.gr
phytologio.blogspot.com/2017/02/anemone-pavonina-lam, nikos-in-forest.blogspot.com/2017/02/anemone-coronaria, xmbeekeeping.blogspot.com/2017/08/anemone-pavonina., Καββάδα ∆., Βοτανικόν και Φυτολογικόν Λεξικόν σελ. 1934, Αθήνα 1956, PhotoPhoto