Ο φυσικός κόσμος είναι γεμάτος με ωφέλιμα έντομα που μας αποκαλύπτουν τα θαύματα της εξέλιξης. Η ποικιλομορφία της φύσης αποτυπώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο επάνω στα πανέμορφα χρώματα και σχήματα που έχουν οι μέλισσες που θα δείτε παρακάτω.
Πλάσματα που Μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από παραμύθι!

Euglossa

img src: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab

Euglossa είναι το όνομα του γένους που ανοίκουν οι μέλισσες ορχιδέες (Orchid Bees) και είναι ενδημικό είδος τροπικών περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα αρσενικά προσελκύονται από τα αρώματα που παράγονται από τα φυτά ορχιδέες με συνέπεια αυτές να επικονιάζονται επιτυχώς. Τα χρώματα αυτών των μελισσών είναι συνήθως λαμπερά μεταλλικά μπλε, πράσινα, χάλκινα ή χρυσά.

Bombus terrestris

img src: wikipedia.org

Οι βομβίνοι οφείλουν την ονομασία τους στην ελληνική λέξη βόμβος (θόρυβος), δηλαδή το χαρακτηριστικό “βόμβο” που παράγεται κατά την πτήση τους, είναι ημι-κοινωνικά έντομα και κατατάσσονται στις αγριομέλισσες. Τον βομβίνο Terrestris θα τον συναντήσουμε σε όλη την Ευρώπη και είναι ένα από τα κύρια είδη που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση των φυτών σε θερμοκήπιο.

Amegilla cingulata

img src: Fish Fidler/Flickr

Το είδος μελισσών Amegilla cingulata, γνωστό και ως blue-banded bee είναι από τις πιο όμορφες γηγενείς μέλισσες της Αυστραλίας. Έχουν μήκος περίπου 11mm και η κοιλιά τους είναι χωρισμένη με μπλε μεταλλικούς δακτυλίους. Αυτές οι μέλισσες είναι πολύ σημαντικές για την παραγωγή τροφίμων και συμβάλλουν αρκετά στην επικονίαση των καλλιεργειών στην Αυστραλία. Οι blue-banded μέλισσες έχουν αναφερθεί επίσης στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Μαλαισία και την Ινδία.

Agapostemon coloradinus

img src: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab

Το αρσενικό αυτού του είδους έχει ένα λαμπερό μεταλλικό μπλε – πράσινο κεφάλι και θώρακα που συνδέεται με μία ανοιχτή κίτρινη και μαυρη κοιλιά. Οι πιο σπάνιοι εκπρόσωποι του A.coloradinus βρίσκονται κυρίως στα νότια Rocky Mountains, στις γειτονικές πεδιάδες του Κολοράντο και της Γιούτα, στο Νότιο Αϊντάχο και στο Ν.Δ Όρεγκον. Τα θηλυκά έχουν παρατηρηθεί να συλλέγουν γύρη από κάκτους Οπουντία αλλά πιθανώς να συλλέγουν γύρη και από πολλά άλλα φυτά.

Bombus niveatus

img src: discoverlife.org

Το εύρος του Bombus niveatus επικεντρώνεται γύρω από το Αιγαίο και είναι ιδιαίτερα κοινό στα Βαλκάνια(Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Β.Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα) και στην Εγγύς Ανατολή. Έχει βρεθεί επίσης στην Κρήτη, στην Κύπρο, στα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας, στην Ανατολία, τον Καύκασο και το Ν-Ιράν.

Xylocopa bombylans

img src: wikipedia.org

Το όνομα της μέλισσας Xylocopa bombylans προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη ξυλοκόπος και ζει στην Αυστραλία. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, φτιάχνει την φωλιά της μέσα σε κορμούς δέντρων και σε διάφορα ξύλα. Το χρώμα της είναι μεταλλικό μπλε-πράσινο αν και από μερικές γωνίες μπορεί να φαίνεται ακόμα και μωβ. Εμφανίζεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο επικονιάζοντας πολλά λουλούδια.

 
Επιμέλεια κειμένου: MelissokomiaNet.gr
Πηγές:
atlashymenoptera.net
discoverlife.org
Patuxent Wildlife Research Center
instagram.com/usgsbiml
wikipedia.org