Μπορεί να διαθέτετε μόνο ένα πολύ μικρό κήπο, αλλά μπορείτε να επιλέξετε φυτά που θα βοηθούν τις μέλισσες να βρίσκουν τροφή όλο το χρόνο. Πολλά από τα λιβάδια με αγριολούλουδα που υπήρχαν κάποτε, έχουν περιορισθεί ή εξαφανισθεί λόγω της εξάπλωσης των πόλεων και της μη ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων χώρων πρασίνου. Αν δημιουργηθούν μικροί κήποι με μελισσοκομικά φυτά μέσα στον αστικό ιστό, εκτός από το αισθητικά αναβαθμισμένο περιβάλλον, θα συμβάλλουν και στην εξασφάλιση περισσότερης τροφής για τους σημαντικούς επικονιαστές.

Και δεν ξεχνάμε μαζί με την τροφή και το νερό!

Βάζοντας στην άκρη του κήπου μας ένα απλό μπολ γεμάτο μπίλιες (βόλους) και νερό, βοηθάμε τις μέλισσες να πίνουν νερό χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν.

10 Μελισσοκομικά Φυτά για Μικρούς Κήπους

Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas ή αγριολεβάντα)

Η λεβάντα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς κήπους τόσο για δημιουργία μπορντούρας όσο και για δημιουργία σύνθεσης σε βραχόκηπο. Αρωματικό είδος με πυκνή βλάστηση με άνθη μπλε/ μενεξεδένια και ίσιο, γκρι φύλλωμα. Ανθεκτική, χρειάζεται ήλιο και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Δεν της αρέσει η υγρασία ειδικά το χειμώνα.

Origanum vulgare: Ρίγανη,Ελληνική,άγρια ρίγανη.

Φυτό ποώδες αειθαλές,πολυετές με άνθη λευκά , αρωματικά που εμφανίζονται στις κορυφές των βλαστών τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών , να είναι όμως ελαφρά και να στραγγίζουν κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις. Δεν απαιτεί ιδιαίτερα ποτίσματα . Μπορεί να αντέξει τόσο χαμηλές όσο και υψηλές θερμοκρασίες .

Φασκομηλιά ή Salvia officinalis, και άλλα είδη (Salvia amplexicaulis, fruticosa,, pomifera, verticillata)

Η Φασκομηλιά είναι αρωματικό, ξηροθερμικό, πολυετές είδος με χνουδωτά, ελλειψοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Έχει μωβ λουλούδια την άνοιξη σε σπονδυλωτές ταξιανθίες. Προτιμά προσήλιες θέσεις και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Αγριαψιθιά γνωστή και ως Αχιλλέα η χιλιόφυλλος με επίσημη ονομασία Achillea millefolium

Είναι φυτό ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο με φύλλα σύνθετα και ακιδωτά. Έχει ύψος που κυμαίνεται από 20 εκατοστα έως και 1 μέτρο και ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae. Η καλλιέργεια της αχίλλειας είναι εύκολη, γιατί αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στον ήλιο όσο και στη σκιά, ενώ αντέχει στην ξηρασία αλλά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Θυμάρι (Είδη: Thymus capitatus ή Coridothymus capitatus ή Thymbra capitata)

Το θυμάρι ανθίζει από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο, σε όψιμες περιοχές και τον Αύγουστο. Είναι πολυετής πόα, ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού.

Λαδανιά (cistus monspeliensis, cistus creticus)

Είναι αειθαλής θάμνος με κολλώδεις και αραιές τρίχες- φύλλα που είναι πράσινα ανοιχτά στην επάνω πλευρά και λευκά στην κάτω επιφάνειά τους. Προτιμά πετρώδη, άγονα, ξηρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, μπορεί να ευδοκιμήσει και στο κρύο αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι μεσογειακό είδος και το συναντάμε στα περισσότερα βουνά της Ελλάδος. Έχει ροζ ανοιχτή ανθοφορία την άνοιξη (Μάρτιος- Μάιος). Μέγιστο ύψος 0,8- 1μ.

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Aειθαλές, αρωματικό είδος και αυτοφυές σε ξηροθερμικές περιοχές της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γκριζοπράσινα, βελονοειδή φύλλα. Έχει ανοιχτογάλανα άνθη στους βλαστούς της χρονιάς κατά την ανθοφορία του. Κατάλληλο για καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ξηρασία.

Βερβένα είδη (Verbena bonariensis, Vervena officinalis)

Αειθαλής πόα που προτιμά προσήλιες θέσεις φύτευσης. Φύεται σε τούφες με πολύ μακριά, λεπτά, πράσινα φύλλα. Τα κλαδιά της είναι μακριά, άκαμπτα, ανορθωμένα και καταλήγουν σε μωβ ταξιανθίες (ανθοφορία: Ιούλιος- Οκτώβριος ). Καλλιεργείται εύκολα σε συνηθισμένα χώματα, ακόμα και σε ξηρά. Κατάλληλη για παράκτιες φυτεύσεις. Μέγιστο ύψος 1,5μ.

Θρούμπι (Satureja montana)

Το Θρούμπι είναι αρωματικό, πολυετές είδος με όρθια και συμπαγή μορφή. Έχει μικρά, λογχοειδή και σκουροπράσινα φύλλα. Έχει λευκή καλοκαιρινή ανθοφορία. Ανθεκτικό σε ξηρικά και σκληρά εδάφη. Ανθοφορία: Ιούνιος- Αύγουστος.

Ηλιάνθεμο Helianthemum


Το Ηλιάνθεμο είναι αειθαλής πόα χαμηλής ανάπτυξης, ιδανική για προσήλιες θέσεις φύτευσης και κατάλληλη για πράσινους τοίχους και εδαφοκάλυψη. Έχει γκριζοπράσινο φύλλωμα και διπλά, κίτρινα λουλούδια. Προτιμά ασβεστούχα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ φυτεύεται και σε βραχώδη σημεία. Αντέχει στην αλμύρα της θάλασσας.

 

Πηγή: BeePathNet Μελισσοδιαδρομές