Όταν τροφοδοτήσουμε κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, ότι κι αν είναι αυτό θα περάσει στο τελικό προϊόν με αποτέλεσμα να το νοθεύσει. Διακόπτουμε κάθε είδος τροφοδότησης ένα μήνα πριν την ανθοφορία. Σε περιόδους ξηρασίας και όταν τα μελίσσια δεν βρίσκουν τροφή και αρχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός η τροφοδοσία είναι απαραίτητη.
Πότε τροφοδοτούμε και με τι:
Τροφοδοτούμε με μέλι όταν κινδυνεύει το μελίσσι να χαθεί από πείνα χειμώνα ή αρχές της άνοιξης (Προσοχή στο μέλι γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποια ασθένειας)
Τροφοδοτούμε με σιρόπι όταν κινδυνεύει το μελίσσι από λιμοκτονία, για διέγερση, χτίσιμο κεριών, συνένωση και βασιλοτροφία. Αποφεύγουμε να τροφοδοτήσουμε σε περιόδους που έχει υψηλή θερμοκρασία γιατί υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας, τροφοδοτούμε πάντα σούρουπο.
Τροφοδοτούμε με κρυσταλλική ζάχαρη για διέγερση ώστε να γεννά η βασίλισσα για μεγάλο χρονικό διάστημα (δεν συνιστάται γιατί απαιτεί τεράστια ενέργεια από το μελίσσι και δεν την καταναλώνεται ολη).
Τροφοδοτούμε με ζαχαροζύμαρο για συντήρηση, διέγερση της ωοτοκίας και για να διατηρήσουμε τον γόνο και τον πλυθησμό ενός μελισσιού.
Τροφοδοτούμε με γύρη όταν παρατηρήσουμε τις μέλισσες να μην κουβαλάνε γύρη, και όταν εσωτερικά στις κηρήθρες απουσιάζει γύρο από τον γόνο. Επίσης η έλλειψη γύρης ακολουθείτε με περιορισμένο γόνο. Όταν το μελίσσι δεν έχει γύρη αυτόματα περιορίζεται και η ωοτοκία της βασίλισσας και φτάνει σε σημείο να μην εκτρέφει καθόλου γόνο.
Οποιαδήποτε τροφή βάλουμε κατά την διάρκεια της ανθοφορίας που θέλουμε να πάρουμε μέλι θα περάσει στο τελικό προϊόν. Εκτός ανθοφορίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποια τροφή θέλουμε από τις παραπάνω ανάλογα την κατάσταση και προορισμό του μελισσιού, τον μήνα και την θερμοκρασία. Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι η υγεία του μελισσιού. Αν δηλαδή εφαρμόστηκε σωστά η θεραπεία για καταπολέμηση κάποιας ασθένειας. Επίσης το κάπνισμα κατά τον τρύγο μπορεί να αλλοιώσει το άρωμα και τα χαρακτηριστικά του μελιού.
Όλοι μας θέλουμε τα μελίσσια μας να είναι υγιή, δυνατά και με πλούσια αποθέματα τροφών ώστε να εκμεταλλευτούμε στον μέγιστο βαθμό την ανθοφορία που πλησιάζει..
 
Πηγή: MelissokomiaNet.gr