Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σε εφαρμογή των παρ. 2 περ. γ΄ και παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1)».

Όροι και προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού

Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά.
Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι :
α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και
β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.
Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας

Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω:
1. Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ.
2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο.
3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.
Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης.
Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ.

Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου.

Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8
του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII.

Διατάξεις υγιεινής

Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.
Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV.

Συσκευασία

Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωναμε τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004.

Επισήμανση

Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης.

Έλεγχοι – κυρώσεις

Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35.

Παράρτημα ΙV

Διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και στις συναφείς εργασίες

Ι. Γενικές διατάξεις
1. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας εφαρμόζουν ορθούς κανόνες μεταφοράς, χειρισμού και αποθήκευσης ώστε να μην αλλοιώνεται ουσιαστικά η φύση του μελιού κατά την έννοια του άρθρου 67 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
2. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας διασφαλίζουν την ύπαρξη κατάλληλων χώρων:
α) εκτέλεσης εργασιών που συνδέονται αποκλειστικά με τη συλλογή και το χειρισμό μελιού,
β) φύλαξης εξοπλισμού, εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιούνται κατά την συλλογή και το χειρισμό μελιού,
γ) αποθήκευσης του μελιού, των υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΙΙ. Διατάξεις υγιεινής
1. Οι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση.
2. Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή, η χωροθέτηση και οι διαστάσεις των χώρων πρέπει:
α) να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό ή/και απολύμανση, να αποτρέπουν ή να περιορίζουν στο ελάχιστο την αερόφερτη μόλυνση και να διαθέτουν κατάλληλο χώρο εργασίας που να επιτρέπει την υγιεινή εκτέλεση όλων των εργασιών·
β) να προστατεύουν από τη συσσώρευση ρύπων, την επαφή με τοξικά υλικά, την πτώση σωματιδίων μέσα στο μέλι και τη συμπύκνωση υδρατμών ή το σχηματισμό ανεπιθύμητης μούχλας στις επιφάνειες·
γ) και όταν είναι αναγκαίο, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες χειρισμού και αποθήκευσης και με επαρκή χωρητικότητα για τη διατήρηση του μελιού.
3. Ο εξοπλισμός, τα δοχεία και τα εργαλεία πρέπει να διατηρούνται καθαρά και, όταν είναι αναγκαίο, μετά τον καθαρισμό, να απολυμαίνονται με τον κατάλληλο τρόπο.
4. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα και επαρκή μέσα φυσικού ή μηχανικού αερισμού και φωτισμού.
5. Για όλες τις χρήσεις πρέπει να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό.
6. Το προσωπικό το οποίο χειρίζεται το μέλι πρέπει είναι υγιές και να εκπαιδεύεται σε θέματα κινδύνων της υγείας.
7. Πρέπει να προλαμβάνεται η μόλυνση από ζώα και επιβλαβείς οργανισμούς.
8. Η αποθήκευση και ο χειρισμός των αποβλήτων και των επικίνδυνων ουσιών να γίνονται έτσι ώστε να προλαμβάνεται η μόλυνση.
9. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να αναλαμβάνουν τη προσήκουσα διορθωτική δράση όταν τους γνωστοποιούνται προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων.

ΙΙΙ. Τήρηση αρχείων
1. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας καταρτίζουν καταλλήλως αρχεία τα οποία τηρούνται επί πέντε (5) έτη από την ημερομηνία παραγωγής του μελιού. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θέτουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα εν λόγω αρχεία, όταν ζητηθούν.
2. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας πρέπει, ειδικότερα, να τηρούν αρχεία σχετικά με:
α) την παραγωγή και τη διάθεση μελιού
β) την απολύμανση και την καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού
γ) την συντήρηση του εξοπλισμού
δ) τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ή άλλες θεραπευτικές αγωγές που παρέχονται στα ζώα, τις ημερομηνίες χορήγησης και τις περιόδους παύσης χορήγησης
ε) τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε δείγματα μελιού δείγματα που λαμβάνονται και
στ) τυχόν σχετικές εκθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

 

Κατεβάστε παρακάτω τα αρχεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης