Στο βιβλίο του Λέοντα Τολστόι, «Πόλεμος και Ειρήνη» υπάρχει μια όμορφη διδακτική ιστορία με συμβολισμούς για το σκοπό της μέλισσας καθώς πηγαίνει από το ένα λουλούδι στο άλλο.

Μια μέλισσα που καθόταν σ’ ένα λουλούδι τσίμπησε ένα παιδάκι.
Και το παιδί που φοβάται τις μέλισσες είπε:
Σκοπός της μέλισσας είναι να τσιμπάει τους ανθρώπους.

Ο ποιητής θαυμάζει τη μέλισσα που είναι προσκολλημένη στην καρδιά του λουλουδιού και λέει:
Σκοπός της μέλισσας είναι να ρουφάει το άρωμα του λουλουδιού.

Ένας μελισσοκόμος, βλέποντας πως η μέλισσα μαζεύει τη γύρη των λουλουδιών και το γλυκό χυμό τους και τα μεταφέρει στη κυψέλη, λέει:
Σκοπός της είναι να συγκεντρώνει το μέλι.

Άλλος μελισσοκόμος, που μελέτησε από πιο κοντά τη ζωή του μελισσιού, λέει:
Η μέλισσα μαζεύει τη γύρη και το χυμό για να θρέψει τις νέες μέλισσες και να βγάλει καινούργια βασίλισσα, έτσι, ο σκοπός της είναι η διαιώνιση του είδους…

Ο βοτανολόγος παρατηρεί πως καθώς η μέλισσα πετάει με τη γύρη των λουλουδιών και μεταφέροντας την στον ύπερο, τον γονιμοποιεί, σ’ αυτό βλέπει το σκοπό της μέλισσας.

Άλλος παρακολουθώντας τη διασπορά των φυτών, βλέπει πως η μέλισσα συνεργεί στη διασπορά αυτή και ο καινούργιος αυτός παρατηρητής μπορεί να πει, πως σ’ αυτό βρίσκεται ο σκοπός της μέλισσας.

Όμως ο τελικός σκοπός της μέλισσας δεν εξαντλείται ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο, ούτε με τον τρίτο σκοπό, που είναι σε θέση να ανακαλύψει ο ανθρώπινος νους. Όσο ψηλότερα προχωρεί ο ανθρώπινος νους στην ανακάλυψη των σκοπών αυτών, τόσο πιο φανερό γίνεται γι’ αυτόν το απρόσιτο του τελικού σκοπού. Για τον άνθρωπο είναι προσιτή μονάχα η παρακολούθηση της αντιστοιχίας της ζωής της μέλισσας προς τ’ άλλα φαινόμενα της ζωής. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί και για τους σκοπούς των ιστορικών προσώπων και των λαών.

Λέων Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη». Εκδόσεις Γκοβόστης. Μετάφραση από τα ρωσικά: Κοραλία Μακρή.
Πηγή: christostsantis.blogspot.gr, antikleidi.com