Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σίγουρα τα μελομακάρονα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των γιορτινών γλυκών.

Αν θέλετε να μην χαλάσετε τη σιλουέτα σας με έξτρα θερμίδες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με τις καλύτερες πρώτες ύλες, τρωγοντάς τα χωρίς τύψεις και χωρίς να βλάπτουμε τον οργανισμό μας.

Συστατικά για ολόκληρη δόση ( περίπου 40 μικρά τεμάχια)

Για το ζυμάρι:
– 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
– 280 γρ. ελαιόλαδο
– 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα γαρύφαλλο
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το μέλωμα:
– Ελληνικά Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– Ελληνικό Μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το σιρόπι: ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.

Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα. Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Το ζυμάρι είναι εύπλαστο, ακριβώς με την υφή που έχουν τα μελομακάρονα με ζάχαρη. Δοκιμάσαμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα αστεριού σε διάφορα μεγέθη, για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Δεν μελώσαμε τα μελομακάρονα για πολλά λεπτά, απλά τα βυθίσαμε στο σιρόπι για μερικά λεπτά. Η γεύση θυμίζει ακριβώς το παραδοσιακό μελομακάρονο των παιδικών μας αναμνήσεων. Το μέλι υπερκαλύπτει την ανάγκη της γλύκας που λείπει από την έλλειψη ζάχαρης. Σου προτείνουμε τη συνταγή ανεπιφύλακτα.

Μην ξεχνάς: Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β, οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, σε μελέτες αναφέρεται πως μπορεί να μην αυξάνει το σάκχαρο του αίματος τόσο γρήγορα όσο άλλα γλυκά προϊόντα.

 

Πηγή: shape.gr