Αβέβαιο το μέλλον της μελισσοκομίαςΗ μελισσοκομία στον νομό Λασιθίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχει υποστεί τις συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά την έχουν πάθει οι παραγωγοί μελιού του πιο ξηροθερμικού νομού της Κρήτης, του ν. Λασιθίου, όπου τον περασμένο χειμώνα έπεσαν οι λιγότερες βροχές σε επίπεδο χώρας.
Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας με έγγραφό της προς το ΥΠΑΑΤ αποτύπωσε πριν δύο μήνες την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο κλάδος λόγω της ξηρασίας και τεκμηρίωσε το αίτημά της για χορήγηση οριζόντιων αποζημιώσεων ή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας, όμως ακόμα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.
«Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βλέπουμε από την περασμένη άνοιξη την ίδια τραγική κατάσταση. Στον νομό Λασιθίου με το μικρότερο ποσοστό βροχοπτώσεων και τις πιο υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Στον νομό Λασιθίου το μέλλον της μελισσοκομίας είναι αβέβαιο, την ώρα που η κλιματική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ, καθώς και όλους τους αρμόδιους, περιμένουμε τις απαντήσεις επί των εγγράφων που αρχίσαμε να στέλνουμε από τις 15 του Γενάρη, αλλά από την Αθήνα υπάρχει αφωνία μέχρι σήμερα.
“Αν και τον περασμένο Απρίλη είχε φανεί ότι το θυμαρίσιο μέλι θα έγραφε μείωση κατά 70% στον νομό Λασιθίου, στις αρχές του Σεπτέμβρη η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική”
Οι μελισσοκόμοι του νομού Λασιθίου υποφέρουν πραγματικά και το ξέρουν από τις 27 του Απρίλη, όταν τότε είχαμε μιλήσει για 70% μείωση της παραγωγής. Τώρα, στις αρχές του Σεπτέμβρη μιλάμε για απώλειες στην παραγωγή μελιού που φτάνουν το 97%, όπως δείχνει ο τρύγος του θυμαρίσιου. Μέχρι τον Φλεβάρη, που υποτίθεται ότι ξεκινάει η άνοιξη, δε θα αντέξει κανείς μας. Η Πολιτεία μάς ακούει; Μας υπολογίζει άραγε;», ερωτά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Κρασσάς.
Από τον Γενάρη του 2024, η φτωχή χλωρίδα στον νομό Λασιθίου, σαν αποτέλεσμα των λιγοστών βροχοπτώσεων, είχε στείλει τα πρώτα κακά μηνύματα στους μελισσοκόμους.
«Από τότε είχαμε πάρει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τη φτωχή βλάστηση. Οι κυψέλες ήταν φτωχές σε ανάπτυξη, γιατί η γύρη που κουβαλούσαν οι μέλισσες ήταν ελάχιστη. Οι μέλισσες ήταν αδύναμες και τα ταξίδια τους δεν ήταν αυτά που έπρεπε για να κουβαλήσουν γύρη στην κυψέλη. Η άνοιξη που μας πέρασε ήταν πολύ φτωχή σε βλάστηση και η γύρη ελάχιστη. Από τις 27 Απριλίου είχε αρχίσει το θυμάρι να ξεραίνεται. Σε μια καλή βροχερή χρονιά, οι μέλισσες μένουν στο θυμάρι μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Φέτος κάποιοι συνάδελφοι δεν πήγαν καθόλου τις μέλισσες στα θυμάρια και όσοι τις πήγαν τα βρήκαν στείρα εντελώς.
Λόγω της ασιτίας, αυτό το καλοκαίρι χάσαμε μεγάλους πληθυσμούς από τα μελίσσια μας. Βρίσκαμε τις μέλισσες καρφωμένες, νεκρές μέσα στις κηρήθρες», μας είπε περίλυπος ο Κώστας Κρασσάς.
«Καταρρέουν» τα μελίσσια – Ζητούν αποζημιώσεις, αλλά δεν παίρνουν απαντήσεις
Αν και τον περασμένο Απρίλη είχε φανεί ότι το θυμαρίσιο μέλι θα έγραφε μείωση κατά 70% στον νομό Λασιθίου, στις αρχές του Σεπτέμβρη η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική.
«Τώρα που έχουμε τρυγήσει τις κυψέλες μας, έχουμε καταλήξει ότι η ζημιά μας στο θυμαρίσιο μέλι φτάνει το 97%. Οι μέλισσες πέταξαν από τα ξερά θυμάρια και πήγαν στα πεύκα. Το πεύκο μας δούλεψε ελάχιστα, γιατί τώρα δεν έχουμε τους πληθυσμούς των εργατριών μελισσών να μεταφέρουν τη γύρη στις κυψέλες. Έτσι τώρα στις κυψέλες μας έχουμε μείνει με 3-4 πλαίσια, ενώ θα έπρεπε αυτό το διάστημα να είχαμε από 10 έως 14 πλαίσια.
Ο αγώνας των μελισσών είναι άνισος από τη στιγμή που δεν έχουμε νέες γέννες μέσα στις κυψέλες. Ακόμα και όταν υπάρχει μέλι αλλά δεν υπάρχει γύρη, το μελίσσι καταρρέει. Δυστυχώς, ενός κακού μύρια έπονται και τα μελίσσια είναι πλέον πιο ευάλωτα σε όλες τις ασθένειες. Ο κλάδος μας είναι κλάδος προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία, και τώρα που είναι στα χειρότερά του, όχι με δική του ευθύνη, χρειάζεται τη στήριξη του κράτους, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιμένουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας, που έχουν φτάσει εδώ και πολύ καρό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», κατέληξε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του ν. Λασιθίου Κώστας Κρασσάς.
Πηγή: neakriti.gr