Διημερίδα για το μέλι διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων και την Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η συζήτηση κύλησε γύρω από τη βιολογική μελισσοκομία. Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Νικολάου, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των μελισσοκόμων, ο οποίος περιέγραψε τη βασική διαφορά της βιολογικής από τη συμβατική μελισσοκομία, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικό μέλι:

“Η διαφορά έχει να κάνει με τη διαχείριση. Το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες έτσι κι αλλιώς και η φύση γύρω παραμένει. Αλλά υπάρχουν ασθένειες της μέλισσας που αντιμετωπίζονται είτε με βιολογικό είτε με χημικό τρόπο. Αυτό καθορίζει αν είναι βιολογικό το μέλι.

Ελληνικό πρέπει να είναι το μέλι, πρώτα από όλα. Πάρτε από τον Έλληνα παραγωγό, για να στηρίξετε την κοινωνία σας. Η φύση μας είναι η πλουσιότερη και έχει τόσο μεγάλη ποικιλία φυτών που τα μέλια μας είναι γευστικότατα”.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε ακόμα ότι η μελισσοκομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σήμερα:

“Όποιος κάνει αυτή τη δουλειά το κάνει απο επιλογή του, εκτός ίσως από λίγες περιπτώσεις που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και τις βρήκαν τα παιδιά από τους γονείς. Το επάγγελμά μας όμως έχει πρόβλημα επιβίωσης. Τα κόστη είναι πολύ υψηλά και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πουλάμε και με ζημιά. Γιατί στο ράφι μπορεί να βλέπετε το μέλι 15 ευρώ, αλλά ο παραγωγός το πούλησε 3 ή 4. Τα υπόλοιπα είναι τα χρήματα που βγάζουν οι ενδιάμεσοι”.

Ο Μιχάλης Μπλεμπλιδάκης, ταμίας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, τόνισε πως οι μελισσοκόμοι δεν έχουν τύχει υποστήριξης από το κράτος και την ΕΕ:

“Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε από την κλιματική αλλαγή και από το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί. Και στο ράφι βλέπουμε ελληνοποιήσεις, κινέζικα μέλια. Δε θα έλεγα ότι υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Τώρα τελευταία μας υπόσχονται πράγματα, βλέπουν στην ΕΕ ότι υπάρχει όφελος από τη μέλισσα, και πρόκειται για την επικονίαση. Αλλά και πάλι είμαστε από τα επαγγέλματα που δεν έχουμε βοηθηθεί.”

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Πηγή: zarpanews.gr