Ο άνθρωπος πάντα προσπαθεί να εξηγήσει τον εαυτό του, τη Φύση, το Θεό.
Είτε με την επιστήμη,είτε με τη φαντασία. Προσπάθειες ερμηνείας του άγνωστου και του ακατανόητου είναι οι Θρύλοι.
Ελάτε να δούμε τί έπλασε η φαντασία του ανθρώπου της Ορεινής Ναυπακτίας για να εκφράσει τις αρχέγονες αδυναμίες της ανθρώπινης ψυχής.
Στο Γολέμι θα ακούσετε το θρύλο του παπά, που λαχτάρησε μέλι από το άγριο μελίσσι και το γεύτηκε άπληστα. Θα δείτε πως τα φίδια σώσανε το μέλι, το θησαυρό της φύσης, από το λαίμαργο άνθρωπο.
Δυσπρόσιτο σε εχθρούς και φίλους
Το Γολέμι είναι χτισμένο πάνω στην απότομη πλαγιά του Μακρυνόρους. Στη βάση του βουνού περνάει το Τρανόρεμα, που λίγο παρακάτω ενώνεται με τον ποταμό Μόρνο. Σαν τείχη κάστρου, τα κάθετα βράχια στην πλαγιά του βουνού οχυρώνουν φυσικά το Γολέμι. Το χωριό ήταν δυσπρόσιτο για τους εχθρούς, αλλά και για τους φίλους.
Της Γριάς το Ρέμα
Το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν παλιά οι αγωγιάτες, για να φέρουν πραμάτεια από την παραθαλάσσια Ναύπακτο στην Ορεινή Ναυπακτία, ήταν παράλληλο με την κοιλάδα του Μόρνου. Στη συμβολή του ποταμού με το Τρανόρεμα, ξεκινούσε μια στριφογυριστή ανηφοριά, στην απότομη πλαγιά του Μακρυνόρους. Κάποτε, μια γριά ανέβαινε το μονοπάτι φορτωμένη. Γλίστρησε, κατρακύλησε στο ρέμα και σκοτώθηκε. Έτσι, το σημείο αυτό λέγεται «της Γριάς το Ρέμα».
Ο πειρασμός
Τα βράχια πάνω από το Τρανόρεμα φιλοξενούν κάργιες και άλλα βραχόπουλα. Πάνω τους ζουν σπάνια είδη φυτών. Μέσα στις κουφάλες των βράχων φτιάχνουν μέλι οι άγριες μέλισσες. Αν οι άνθρωποι ποθήσουν τη γλύκα του μελιού, πρέπει να κινδυνέψουν για να τη γευτούν.
Η ηθική πτώσις..
Κάποτε ο πειρασμός κυρίευσε τον παπά του χωριού. Πήρε σκοινιά και ξύλα και κρεμάστηκε μπροστά στον κάθετο βράχο. Άπληστα τρυγούσε το μελίσσι..
Η φυσική πτώσις..
Η απληστία τιμωρήθηκε. Τα σκοινιά που τον κρατούσαν άρχισαν να σαλεύουν. Φίδια γίνανε που κουλουριάζονταν πάνω στο κορμί του. Έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε. Ένας σταυρός στην κορυφή του βράχου θυμίζει την ιστορία.
Το ιδανικό σπίτι
Έχετε δει κηρήθρα μέλισσας από κοντά; Έχετε παρατηρήσει τα σημεία που επιλέγουν τα εργατικά αυτά πλάσματα, για να χτίσουν τη φωλιά τους; Η κηρήθρα της μέλισσας είναι μία σύνθετη και ευαίσθητη κατασκευή. Χρειάζεται προστασία από τον καυτό ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Πρέπει να είναι σε σημείο που δύσκολα πλησιάζουν οι θηρευτές. Γι αυτό οι μέλισσες προτιμούν να χτίζουν το σπίτι τους σε κοιλώματα δέντρων ή βράχων. Όπως το μελίσσι, που πλάνεψε τον παπά του θρύλου. Πέραν από λόγους ασφαλείας, οι βράχοι αποτελούν ένα καλό υπόστρωμα για να στηριχτούν πάνω οι κηρήθρες που φτιάχνουν οι μέλισσες.
Για να ανθοφορήσουν τα λουλούδια…
Πάνω από τα απότομα βράχια στο Γολέμι απλώνονται οι καλλιέργειες των χωριανών. Από τα άνθη αυτής της γης μαζεύουν οι μέλισσες το νέκταρ και το μεταφέρουν στο μελίσσι τους για να φτιάξουν μέλι.
Όμως μαζί με το νέκταρ, μεταφέρουν από λουλούδι σε λουλούδι και τη γύρη που κολλάει στα πόδια τους. Έτσι βοηθούν στη γονιμοποίηση των λουλουδιών.
Τί λέτε; Θρύλος ή Πραγματικότητα;
Σήμερα ένας σταυρός θυμίζει την ιστορία του άπληστου παπά. Πιστεύετε ότι τα φίδια τιμώρησαν τον ιερωμένο που τάραξε την ισορροπία της φύσης για να ικανοποιήσει τη λαιμαργία του; Ή μήπως ήταν απλώς άτυχος;
Στους θάμνους και τα δέντρα κάτω από το Γολέμι συχνάζουν όμορφα πτηνά. Αφουγκραστείτε τη λαλιά του Μαυροτσιροβάκου,της Γαλαζοπαπαδίτσας και του Καλογέρου. Κοντά στα βράχια θα ακούσετε το Βραχοτσοπανάκο και το κρώξιμο της Κάργιας.
Ψηλά στον ουρανό κυνηγούν αρπακτικά όπως ο Φιδαετός,η Γερακίνα, το Ξεφτέρι και το Βραχοκιρκίνεζο.
Θρύλοι στην Ορεινή Ναυπακτία
Υλοποιήθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε.
Για να διαβάσετε κι άλλους θρύλους από την ευρύτερη περιοχή πατήστε εδώ
MelissokomiaNet.gr