Ακόμη και στις πιο ήσυχες μέρες, ο κόσμος είναι γεμάτος από ήχους: τα πουλιά κελαηδούν, ο αέρας κουνάει τα φύλλα των δέντρων και τα έντομα βουίζουν. Οι ήχοι είναι συνδεδεμένοι τόσο με την πανίδα όσο και την χλωρίδα ενός τόπου.
“Ο ήχος είναι στοιχειώδης για την επιβίωση” εξηγεί η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Lilach Hadany, η οποία στα αρχικά στάδια της έρευνας αναρωτήθηκε μαζί με την ομάδα της, κατά πόσο τα ζώα και τα φυτά ακούνε. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιληφθούν ότι τα φυτά μπορούν να ακούσουν εξίσου καλά με τα ζώα πράγμα που τους δίνει εξελικτικό πλεονέκτημα.
Η ομάδα της Hadany εξέτασε τα νυχτολούλουδα και διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα φυτά μέσα σε λίγα λεπτά μετά από την ανίχνευση δονήσεων από τα φτερά μελισσών, αυξάνουν προσωρινά τη συγκέντρωση γλυκού νέκταρ.
Ο πιο γλυκός ήχος
Ως εξελικτική θεωρητικός, η Hadany λέει ότι το αρχικό ερώτημα της έρευνας ήταν αυτό που τους οδήγησε στο να αντιληφθούν ότι οι ήχοι είναι δείγμα ζωής για τα φυτά και τα ζώα πράγμα που το εκμεταλλεύονται για την γενετική τους εξέλιξη κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Oenothera drummondii

Δεδομένου ότι η επικονίαση είναι το κλειδί για την αναπαραγωγή των φυτών, η ομάδα αρχικά ξεκίνησε διερευνώντας τα λουλούδια. Το νυχτολούλουδο (Oenothera drummondii) το οποίο αναπτύσσεται άγρια στις παραλίες και στα πάρκα γύρω από το Τελ Αβίβ, εμφανίστηκε ως καλός υποψήφιος, δεδομένου ότι έχει μακρά περίοδο άνθισης και παράγει μετρήσιμες ποσότητες νέκταρ.
Για να εξετάσουν τα νυχτολούλουδα, η ομάδα της Hadany εξέθεσε τα φυτά σε πέντε επεξεργασίες ήχου: σιωπή, ηχογραφήσεις μιας μέλισσας από απόσταση τεσσάρων ιντσών και ηχητικά σήματα που παράγονται από υπολογιστή σε χαμηλές, ενδιάμεσες και υψηλές συχνότητες. Τα φυτά που έλαβαν την σιωπή- τοποθετηθηκαν κάτω από γυάλινα βάζα που εμποδίζουν τη δόνηση με αποτέλεσμα να μην είχαν σημαντική αύξηση γλυκού νέκταρ. Το ίδιο ίσχυσε και για τα φυτά που εκτέθηκαν σε ήχους υψηλής συχνότητας (158 έως 160 kilohertz) και ενδιάμεσης συχνότητας (34 έως 35 kilohertz).
Τα φυτά όμως που εκτέθηκαν σε ήχους μελισσών (0,2 έως 0,5 kilohertz) και παρόμοιους ήχου χαμηλής συχνότητας (0,05 έως 1 kilohertz), αποκάλυψαν ότι είχαν μια αναμφισβήτητη ανταπόκριση. Μέσα σε τρία λεπτά από την έκθεση σε αυτές τις ηχογραφήσεις, η συγκέντρωση ζάχαρης στα φυτά αυξήθηκε από 12% έως 17% και μετά σε 20%.
Η επικονίαση όπως αντιλήφθηκαν οι ερευνητές είναι 9 φορές συχνότερη σε φυτά που έχουν ήδη πάρει γλυκό νέκταρ κάποιες μέλισσες σε διάστημα 6 περίπου λεπτών. Ενώ ο ρόλος των λουλουδιών γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αφού όπως φαίνεται το σχήμα του λουλουδιού ως δορυφορικό πιάτο ενισχύει την δυνατότητα για λήψη ηχητικών κυμάτων.
Τέλος όπως εξηγεί η Hadany υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τους ήχους και τα φυτά καθώς ίσως τα φυτά καταγράφουν το ένα το άλλο τον ήχο των φυτοφάγων που “καταστρέφουν” τους γείτονες τους. Ή ίσως μπορούν να δημιουργήσουν ήχους που προσελκύουν τα ζώα που εμπλέκονται στην διασπορά σπόρων.
“Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα λουλούδια έχουν εξελιχθεί με τις επικονιάσεις των μελισσών για τόσες χιλιάδες χρόνια. Είναι ζωντανές οντότητες και αυτά επίσης, πρέπει να επιβιώσουν στον κόσμο. Είναι σημαντικό για αυτά να είναι σε θέση να αισθανθούν το περιβάλλον τους – ειδικά αν δεν μπορούν να πάνε οπουδήποτε». Αυτή η μοναδική μελέτη έχει ανοίξει ένα εντελώς νέο πεδίο επιστημονικής έρευνας, το οποίο η Hadany αποκαλεί φυτοακουστική.
Έρευνα: Flowers respond to pollinator sound within minutes by increasing nectar sugar concentration

Photos source: Ian Grainger / Alamy Stock Photo, flowersinisrael.com
Πηγή: scinews.eu