Έχουν μήκος πάνω από 4 εκατοστά και το παρατσούκλι τους είναι «σφήκες – δολοφόνοι».

Το είδος σφήκας Vespa mandarinia προέρχεται από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, εντοπίστηκε όμως πρόσφατα στην Ουάσινγκτον και απειλεί τις μέλισσες της χώρας.

Είναι η μεγαλύτερη σφήκα του κόσμου, έχοντας μήκος σώματος 45 mm, άνοιγμα φτερών περίπου 75 mm και το μήκος από το κεντρί είναι 6 mm, το οποίο εγχέει μεγάλη ποσότητα ισχυρού δηλητηρίου.

Μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερες από μία φορές και να αποκεφαλίσουν μέχρι και 40 μέλισσες το λεπτό! Μέσα σε λίγες ώρες, ένα σμήνος από αυτές μπορεί να εξολοθρεύσει μια ολόκληρη κυψέλη! Το υπουργείο Γεωργίας της Ουάσινγκτον έχει επιστήσει την προσοχή των μελισσοκόμων, ζητώντας την αναφορά ευρημάτων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της.

Μελισσοκόμοι τις περιοχής ανέφεραν πως βρήκαν πλήθος νεκρών μελισσών με κομμένα κεφάλια, γεγονός που αποδεικνύει πως είχαν δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω σφήκες.

Οι συγκεκριμένες σφήκες μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν άνθρωπο, αν τον τσιμπήσουν πολλές φορές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Ενδεικτικό είναι πως το παρατσούκλι αυτών των γιγάντιων εντόμων είναι «σφήκες – δολοφόνοι», τόσο για τον θάνατο που μπορούν να επιφέρουν στον άνθρωπο όσο και για την δολοφονική επιθετικότητα που επιδεικνύουν απέναντι σε άλλα έντομα, μεταξύ αυτών και οι μέλισσες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς πώς έφτασαν οι σφήκες αυτές στις ΗΠΑ. Επισημαίνουν πως συχνά αυτές μεταφέρονται σε σμήνη, ενώ διευκρινίζουν πως το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο φαίνεται πως επανεμφανίστηκε τον Μάρτιο, οπότε και οι βασίλισσες «ξύπνησαν» από την αδρανοποίηση για να χτίσουν φωλιές και να σχηματίσουν αποικίες. Τέλος, σημειώνουν πως η περίοδος που είναι περισσότερο δραστήριες οι συγκεκριμένες σφήκες είναι από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Βίντεο: 

Η ασιατική γιγαντιαία σφήκα συχνά συγχέεται με την Vespa velutina, επίσης γνωστή ως ασιατική σφήκα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φωτογραφία: Η ασιατική γιγαντιαία σφήκα σε σύγκριση με άλλα έντομα

@ Washington State Department of Agriculture

 

Πηγές: ΕΘΝΟΣ , wikipediaWashington State Department of Agriculture