Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2020, 2021 και 2022»
Σκοπός της δράσης είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των μελισσοκόμων και του προσωπικού των φορέων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, σε πρακτικά ή τεχνικά θέματα.
Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων είναι οι εξής:
i. Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
ii. Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
iii. Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
iv. Μελισσοκομικά φυτά
v. Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης
vi. Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
vii. Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
viii. Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
ix. Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
x. Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
xi. Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
xii. Εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Πρόγραμμα βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας, άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό, κλπ)
Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτω εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων των υπηρεσιών της χώρας προς όφελος του μελισσοκομικού κλάδου.
Η επιλογή των τόπων διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων γίνεται με γνώμονα την εμπειρία των προηγούμενων ετών υλοποίησης της Δράσης και έχει στόχο την κάλυψη όλης της χώρας. Λαμβάνεται υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, ο αριθμός των μελισσοκόμων καθώς και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες για την δράση πατήστε εδώ