Στην ετικέτα του μελιού πρέπει να αναγράφεται η χώρα στην οποία έγινε η συγκομιδή του προϊόντος, σύμφωνα με νέο κυβερνητικό διάταγμα. Στόχος είναι η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το έγγραφο, ορίζει, επίσης, τα χαρακτηριστικά του μελιού, το οποίο δεν μπορεί να περιέχει θρεπτικά πρόσθετα.

Οι μελισσοκόμοι επικρότησαν το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης, αλλά κάλεσαν την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων να ενισχύσει τον έλεγχο, καθώς φθηνό και χαμηλής ποιότητας μέλι εισάγεται συχνά από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επανασυσκευάζεται και πωλείται ως βουλγαρικό. Την ίδια ώρα, η οργάνωση «Βούλγαροι ελεύθεροι μελισσοκόμοι», η μεγαλύτερη επαγγελματική οργάνωση των παραγωγών μελιού, με δομές σε 18 δήμους, ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τεράστια.

Οι μελισσοκόμοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια σοβαρή οικολογική απειλή με μακροχρόνιες συνέπειες, όπως η προσωρινή άδεια χρήσης φυτοφαρμάκων νεονικοτινοειδή στη Βόρεια Βουλγαρία. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για τη ζωή και την υγεία όχι μόνο των μελισσών, αλλά και των ανθρώπων. Εμείς, ως μελισσοκομική οργάνωση, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τόσο τα συμφέροντα των Βούλγαρων μελισσοκόμων όσο και των Βουλγάρων πολιτών», λέει ο πρόεδρος της κλαδικής οργάνωσης Γιάσεν Γιάνεφ. Σύμφωνα με τον Γιάνεφ, ο λόγος της επιτρεπόμενης εξαίρεσης των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, είναι η αδυναμία των παραγωγών σιτηρών να αντιμετωπίσουν τον τρυπητή καλαμποκιού – παράσιτο του καλαμποκιού και του ηλίανθου.

«Σπόροι που έχουν υποστεί επεξεργασία με τέτοια φυτοφάρμακα πέφτουν στο έδαφος – εξηγεί ο μελισσοκόμος. – Η διάρκεια ζωής των φυτοφαρμάκων είναι τουλάχιστον 19 χρόνια και μπορούμε να τα λαμβάνουμε μέσω του νερού, της τροφής, του αέρα. Ταυτόχρονα είναι υδατοδιαλυτά σε όλο το μήκος του φυτού. Και όταν οι μέλισσες πάρουν το νέκταρ από τον ηλίανθο ή τη γύρη από το καλαμπόκι, πεθαίνουν».

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή αγοράς του μελιού, αν και οι τελικοί καταναλωτές αγοράζουν ένα κιλό από το ελιξίριο της μέλισσας για 12-15 BGN (περίπου 6-7,50 ευρώ).

«Αυτή τη στιγμή, γίνονται τεράστιες επιβαρύνσεις της τιμής του μελιού, επισημαίνει ο Γιάσεν Γιάνεφ. Μιλάμε για 4,50-4,80 BGN (2,30-2,45ευρώ) τιμή αγοράς μελιού λόγω των κερδοσκόπων που καταχρώνται την εργασία των μελισσοκόμων. Για το λόγο αυτό, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς – Υπουργείο Οικονομίας, Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή, ρωτώντας αν υπάρχει καρτέλ στη Βουλγαρία. Θα στείλουμε τις απαντήσεις που λάβαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, γιατί πρόκειται για έγκλημα κατά του βουλγαρικού λαού. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι έχουμε τη χαμηλότερη τιμή αγοράς, δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, ακόμη και στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν».

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι παραγωγοί ζητούν από το Υπουργείο Γεωργίας να αλλάξει επειγόντως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Μελισσοκομία και στο μέλλον να καθορίζει την πολιτική στον κλάδο η ακαδημαϊκή κοινότητα. Θέλουν επίσης να λάβουν πληροφορίες για τις δομές που έχουν απορροφήσει εκατομμύρια BGN για να διαφημίσουν το βουλγαρικό μέλι. «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να βγαίνουν και να λένε ανοησίες στα ΜΜΕ», υποστηρίζει ο Γιάσεν Γιάνεφ και καλεί τους δημοσιογράφους, μετά από δύο εβδομάδες όταν θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα του Κράτους» ο νέος κανονισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, να πάνε μαζί να ελέγξουν και να διαπιστώσουν οτι αντί για αγνό μέλι θα πουλιέται γλυκόζη.

Φωτογραφίες: Pixabay

Επιμέλεια: Ντιάνα Τσανκόβα (από συν. της Βάνια Σλάβοβα ΒΕΡ-Βάρνα)

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

Πηγή: bnr.bg