Ο Σλοβάκος καλλιτέχνης Tomáš Libertíny συνεργάστηκε με 60.000 μέλισσες και κατάφερε να δημιουργήσει μια έκδοση από κερί μέλισσας της διάσημης προτομής από την βασίλισσα της Αιγύπτου Νεφερτίτη.

Οι μέλισσες διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα. Βοηθούν στην επικονίαση, στην παραγωγή μελιού και υποστηρίζουν την οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Αλλά αυτή τη φορά .. ενέπνευσαν έναν καλλιτέχνη!

Το έργο τέχνης, με τίτλο “Eternity” δηλαδή αιωνιότητα , βασίζεται σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της αρχικής προτομής της αρχαίας βασίλισσας της Αιγύπτου, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το 1345 π.Χ. και εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο Neues του Βερολίνου.

Το γλυπτό χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πρώτα εγκαταστάθηκαν σε αυτό τα 60.000 έντομα χτίζοντας τις κηρήθρες τους γύρω από ένα πλαίσιο της προτομής οπου παρουσιάστηκε στο Kunsthal Rotterdam το καλοκαίρι του 2019. Μετά από μερικές τελευταίες πινελιές, το ολοκληρωμένο έργο τέχνης αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 ως μέρος της έκθεσής του Libertíny με τίτλο Melancholia στο Rademakers Gallery στο Άμστερνταμ η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου του 2021.

Το γλυπτό είναι μέρος της σειράς του καλλιτέχνη «φτιαγμένο από μέλισσες», στην οποία χτίζει έργα τέχνης σε προσεκτικά δημιουργημένα πλαίσια, σε συνεργασία με αποικίες μελισσών που σταδιακά «καταλαμβάνουν» το σχήμα του πλαισίου. Ένα άλλο έργο της σειράς είναι το «brutus», μια έκδοση με μελισσοκέρι του πορτρέτου του διαβόητου Ρωμαίου πολιτικού που συμμετείχε στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα.

Το γλυπτό με μελισσοκέρι είναι εύθραυστο αλλά εξαιρετικά σταθερό, καθώς το φυσικό κερί μέλισσας είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυσικά υλικά και μπορεί δυνητικά να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια χωρίς φθορά.

Ένα άλλο πρόσφατο έργο του Tomáš Libertíny είναι η «κηρήθρα αμφορέας I», ένα έργο τέχνης που βασίζεται στον περίφημο αμφορέα τύπου Νόλαν. Η στήλη στην οποία στηρίζεται το έργο είναι κατασκευασμένη από ξύλινες κυψέλες οι οποίες αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους σε διάφορες γωνίες.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tomáš Libertíny (@tomaslibertiny)

Επιμέλεια: MelissokomiaNet.gr

Πηγές: tomaslibertiny , thisiscolossal.com, designboom.com