Το μέλι μπορεί να είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη που είναι απλώς πηγή “τσάμπα” θερμίδων. Το υπέροχο αυτό συστατικό που φτιάχτηκε από τη φύση δεν γλυκαίνει μόνο τη ζωή μας, αλλά είναι επίσης άφθονο σε μέταλλα, θρεπτικά συστατικά και ένζυμα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τρόπους για να ελέγξετε εάν το μέλι σας είναι αγνό.
Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη από τη χρήση μελιού, πρέπει να λάβετε υπόψη την καθαρότητα του πριν αγοράσετε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέλι είναι η ποιότητά του. Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να βρεις καλό, καθαρό μέλι. Όπως και σε πολλά άλλα είδη διατροφής, η νοθεία είναι συχνή. Είναι εύκολο να σας εξαπατήσουν, καθώς το εμπορικό μέλι μπορεί συχνά να αναμιχθεί με διάλυμα γλυκόζης, με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλα συστατικά που ίσως δεν γνωρίζετε.
Η καλύτερη ποιότητα του μελιού προέρχεται από τις μέλισσες και όχι από τα εργοστάσια. Για αρχή, καλό θα ήταν να διαβάσετε την ετικέτα συστατικών. Λέξεις όπως «ωμό», «φυσικό», ή «βιολογικό» – μας ακούγονται φυσικά πολύ αξιόπιστες σε μια συσκευασία μελιού. Όμως, δεδομένου ότι οι κανονισμοί για τα τρόφιμα παραμένουν λίγο παράξενοι, ποτέ δεν μπορείτε να είστε πολύ σίγουροι και αυτό μπορεί να μην είναι ένας αλάνθαστος τρόπος επιλογής.
Λοιπόν, μπορείτε πραγματικά να δείτε τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και ψεύτικου μελιού; Για να μάθετε την αλήθεια, δοκιμάστε το στο σπίτι. Μερικά εύκολα κόλπα για να ελέγξετε την καθαρότητά του και τους τρόπους εντοπισμού του νοθευμένου μελιού θα αποκαλύψουν τα πάντα!

1. Η δοκιμή αντίχειρα


Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα μελιού στον αντίχειρά σας και ελέγξτε εάν χύνεται ή απλώνεται σαν οποιοδήποτε άλλο υγρό. Εάν ναι, μπορεί να μην είναι καθαρό. Το καθαρό μέλι είναι παχύρρευστο, ενώ το ακάθαρτο μέλι θα τρέχει. Το καθαρό μέλι κολλά στην επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται και δεν στάζει. Επιπλέον, η γεύση του ακάθαρτου μελιού μπορεί να παραμείνει λόγω της παρουσίας πρόσθετης ζάχαρης.

2. Η δοκιμή νερού


Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και βάλτε το σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Το πλαστό ή νοθευμένο μέλι θα διαλυθεί στο νερό, ενώ το καθαρό μέλι που έχει πιο πυκνή υφή θα βουλιάξει ακριβώς στο κάτω μέρος του ποτηριού ως σβώλος. Το ίδιο ισχύει και για το χαρτί ή ένα λευκό πανί. Εάν ρίξετε καθαρό μέλι στα δύο, δεν θα απορροφηθεί ούτε θα αφήσει λεκέδες.

3. Η δοκιμή φλόγας


Μπορεί να μην το γνωρίζετε αυτό, αλλά το καθαρό μέλι είναι εύφλεκτο. Ωστόσο, θα σας ζητήσουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή αυτού του τεστ και να το κάνετε με δική σας ευθύνη. Πάρτε ένα στεγνό σπίρτο και βυθίστε το στο μέλι. Σύρετε το σπίρτο στο κουτί. Αν ανάψει, το μέλι σας είναι αγνό. Εάν δεν ανάβει, μπορεί να νοθευτεί και μπορεί επίσης να περιέχει κάποια ποσότητα υγρασίας.

4. Χρησιμοποιήστε ξύδι

Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας μέλι, λίγο νερό και 2-3 σταγόνες ξύδι. Εάν αυτό το μείγμα αφρίσει, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το μέλι σας να έχει νοθευτεί.

5. Η δοκιμή θερμότητας

Εάν θερμάνετε καθαρό μέλι, θα καραμελωθεί γρήγορα και δεν θα γίνει αφρώδες. Όμως, σε περίπτωση ακάθαρτου μελιού μπορεί να μην καραμελωθεί και να αφρίσει κατά τη θέρμανση.

Πολλές από τις διαφορές μεταξύ καθαρού και νοθευμένου μελιού μπορούν επίσης να εντοπιστούν μόνο με γυμνό μάτι εξετάζοντας τις φυσικές του ιδιότητες. Εάν το μέλι σας είναι αγνό, θα είναι πυκνό και ρίχνει μόνο σε ένα ρέμα. Έχει απαλή υφή, δεν θα χωριστεί ποτέ σε στρώματα και προσφέρει ένα ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Το ακατέργαστο μέλι, το οποίο είναι το μέλι στην πιο αγνή του μορφή, αφήνει συχνά ένα ελαφρύ αίσθημα μυρμήγκιασμα ή μια ήπια αίσθηση καψίματος στο λαιμό σας όταν καταναλώνεται.
 
Πηγή: food.ndtv.com via beelive.gr