Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στην
Πάτρα την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1-3 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και
Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το Συνέδριο διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με την
Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας (ΕΕΕΜΣ), την Περιφέρεια
Δυτικής Ελλάδος και θα είναι υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ.

Το συνέδριο θα είναι τρεις (3) ημέρες και θα υπάρξει παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών εφοδίων.
Την πρώτη ημέρα θα γίνει έναρξη και συζήτηση μετά των επισήμων φορέων του
Υπουργείου και της Πολιτείας σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου.
Η δεύτερη ημέρα θα αφιερωθεί σε επιστημονικά θέματα τα οποία θα καλύψουν
συγκεκριμένες ενότητες. Για κάθε ενότητα θα υπάρξει ΠΑΝΕΛ επιστημόνων, οι
οποίοι θα τοποθετηθούν σύντομα και στη συνέχεια θα συμμετέχουν στην
συζήτηση που θα ακολουθήσει με το ακροατήριο.
Η τρίτη ημέρα θα αφορά τα συνδικαλιστικά θέματα για τα οποία θα γίνουν
σύντομες τοποθετήσεις σε θέματα που θα προταθούν και θα δοθεί αρκετός
χρόνος για συζήτηση. Οι ενότητες των συνδικαλιστικών θεμάτων θα προταθούν
από τους μελισσοκόμους και θα διαμορφωθούν από την Οργανωτική Επιτροπή.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 

Παρασκευή 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019.

12:00- 16:00 : Έκθεση μελισσοκομικών εφοδίων
16:00: Έναρξη Συνεδρίου: Χαιρετισμοί
16:30: Τιμητική εκδήλωση για το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας
17:00: Συζήτηση με το ΥπΑΑΤ
20:00: Δεξίωση Συνέδρων (catering)


2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019.

09:00 – 10:30: ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.
Προεδρείο: Γκόρας Γ., Θρασυβούλου Α. και Χαριζάνης Π.
Συζήτηση με τους συνέδρους για θέματα σχετικά με τη βαρρόα, τη νοσεμίαση, την αμερικάνικη σηψιγονία, την ασκοσφαίρωση, το μικρό σκαθάρι της κυψέλης , τις σφήκες και τον κηρόσκωρο.

10:30- 11:30 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Προεδρείο: Τανανάκη Χ., Λιόλιος Β. και Κόμητας Γ.
Συζήτηση με τους συνέδρους για θέματα νομοθεσίας, ποιότητας, τυποποίησης, ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτήρων των αμιγών ελληνικών μελιών και μελισσοθεραπείας

12:30 – 13:30 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Προεδρείο Γούναρη Σ., Νάτσης Ι., Θρασυβούλου Α.
Συζήτηση με τους συνέδρους για τη Νομοθεσία, τους Οργανισμούς, Πιστοποίησης, τα προβλήματα από την πρακτική εφαρμογή της βιολογικής μελισσοκομίας, τη βιοδυναμική μελισσοκομία κ.ά.

15:00-18:30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΏΝ ΚΈΝΤΡΩΝ

15:00-15:15 Βαρνάβα Ι. Α., Μαγγανάρης Α. Γ., Σταυρινίδης Αξιολόγηση της συνεισφοράς των μελισσών και άλλων εντόμων στην επικονίαση δένδρων χαρουπιάς στην Κύπρο
15:20-15:35. Μοσχίδης Γ. Μικροσκοπικά και Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του Πευκόμελου Ρόδου
15:40-16:00. Τανανάκη Χρ. Παρουσίαση της εμβληματικής δράσης «Δρόμοι της μέλισσας»
16:05-16:20. Αθανασιάδης Γ . Μελισσοκομία Ακριβείας Προοπτικές & Εφαρμογή στη σύγχρονη μελισσοκομία.
16:25-16:55. Χαριζάνης Π. Η δράση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας -του ΓΠΑ, τα τελευταία χρόνια.
17:00-17:15 Χατζήνα Φ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιούνται στο Τμ. Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ σε σχέση με το γενετικό υλικό, τα φυτοφάρμακα και την ανεκτικότητα στο Βαρρόα
17:15-17:30. Χαριστός Λ.. Νέες προσεγγίσεις ενάντια στο άκαρι Βαρρόα
17:30-18:00. Τανανάκη Χρ. Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας ΑΠΘ.
18:00-18:30. Γούναρη Σ. Αξιοποίηση από τον μελισσοκόμο της μέχρι σήμερα έρευνας στις μελιτώδεις εκκρίσεις δασικών ειδών της Ελλάδας.
18:30. Συμπεράσματα Συνεδρίου


3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 

Κυριακή 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

9:00-9:30. Καινοτόμες εφαρμογές και ευρεσιτεχνίες στη Μελισσοκομία. Έλληνες μελισσοκόμοι και κατασκευαστές εφοδίων παρουσιάζουν τις ευρεσιτεχνίες τους
9:30 9:45. Γκουσιάρης Α. Ερασιτέχνης ή Επαγγελματίας; Απαντήσεις, μόνο 4. Σωστές, μόνο 2
9:50-10:05. Νικολάου Δ. Ερασιτεχνική Μελισσοκομία . Πρακτικές και Διαχείριση μικρών κοπαδιών
10:10-10:25 Καραγιάννη Μ.,Τσάπη Γ.,Τσώρα Ε. θέση της γυναίκας μελισσοκόμου στην ανδροκρατούμενη μελισσοκομική κοινότητα.
10:30-10:45 Ποντίκης Α. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι. Δράσεις Και Δραστηριότητες από την αφάνεια στο προσκήνιο
10:50-11:05. Λύτρας Γ. Σύλλογοι Σφραγίδα, Σύλλογοι Δυναμίτες!
11:10-11:25. Γαλιατσάτος Α. Μελισσοκομικές συλλογικές δράσεις και πρακτικές
11:30-11:45. Λαζαρίδου Ελ. Ελληνική Μελισσοκομία, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε ως κλάδος.
11:50-12:05. Χριστοδούλου Π.Ενότητα ναι, αλλά πως; Προτάσεις εξυγίανσης του κλάδου
13:00-13:15. Γιαννοπούλου Κλ. Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών στα πλαίσια επαγγελματικού προσανατολισμού ενηλίκων ατόμων στην κατεύθυνση της μελισσοκομίας
13:20-13:35. Κωνσταντίνου Μ. Οι Κύπριοι μελισσοκόμοι δραστηριοποιούνται και πετυχαίνουν τους στόχους.
13:40-13:55 Καρακωστίδης Ν.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση του έλληνα μελισσοκόμου
14:00-14:15. Σένκο Δ., Σένκο Γ.Ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης ντόπιων ελληνικών φυλών μελισσών
14:20-14:35.Καμπούρης Π.Το κυνήγι του μελιού και το κυνηγητό της μέλισσας
14:40-14:55.Δημητρόπουλος Α. Η μελισσοκομική χλωρίδα και ο εμπλουτισμό της
15:00-15:15.Μαγγανά Χ.Φυσικά καλλυντικά -Μια δυναμική προοπτική μεταποίησης των προϊόντων της μέλισσας
15:20-15:35.Μπιρλιράκης Ν.Η στροφή στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων ως μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα”
15:40-15:55.Ηλιόπουλος Δ.Ανθεκτικότητα στο βαρροα. Ουτοπία ή εφικτός στόχος;
16:00-16:30.Παρεμβάσεις συνέδρων Σύνεδροι
16:30-17:00.Συμπεράσματα και λήξη του Συνεδρίου

Ιστοσελίδα: 3o-panellinio-synedrio-epaggelmatikis-melissokomias.webnode.gr