Το ρακόμελο είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται συνδυάζοντας την ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και καταναλώνεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Είναι ένα παραδοσιακό θεραπευτικό γιατροσόφι που έδιναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το κρυολόγημα.

 

Υλικά

1 Ποτήρι Ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

2 Κουταλιές Ελληνικό Μέλι (Ανθόμελο, θυμάρι …)

1-2 Ξυλάκια Κανέλα

3-4 Καρφάκια Γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε τη ρακή σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα,το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.. Μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα θα εξατμιστεί και είναι αρκετά εύφλεκτο.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφού διαλυθεί πλήρως το μέλι αποσύρουμε από την εστία, σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι και το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά.

Τέλος ρίχνουμε το μίγμα μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα σε γυάλινο μπουκάλι και σερβίρουμε.

 

Επιπλέον: 

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες από πορτοκάλι ή μήλο.

Επειδή η ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά.

Καλό είναι να μην προσθέσετε το μέλι όσο το υγρό είναι σε σημείο βρασμού.

Η κατάχρησή του έχει σοβαρές παρενέργειες.. τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία..

 

MelissokomiaNet