Λάβετε υπόψη σας ότι είναι καλύτερα να μπαίνουμε στο χειμώνα με γερά σμήνη γιατί έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες αυτά να μπορούν  αντιμετωπίσουν τις διάφορες αντιξοότητες των χειμερινών μηνών καλύτερα από ό, τι τα αδύναμα.

Εάν έχετε ένα αδύναμο μελίσσι , μπορείτε να το συνδυάσετε με μια ισχυρότερη κυψέλη. Αν πάλι έχετε δύο αδύναμες κυψέλες, μπορείτε να τις συνδυάσετε μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσετε μια καινούργια ισχυρή αποικία. Αλλά δεν μπορείτε να βγάλετε απλά τις μέλισσες από τη μια κυψέλη και να τισ βάλετε σε μια άλλη. Αν το κάνετε αυτό θα γίνει χαμός . Οι δύο αποικίες πρέπει να συνδυαστούν βαθμιδόν και συστηματικά έτσι ώστε οι οσμές από το ένα σμήνος να συγχωνεύονται σταδιακά – σιγά-σιγά. Αυτό γίνεται καλύτερα στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Μία απο τις αγαπημένες μας μεθόδους για τον συνδυασμό δυο κυψελών είναι η λεγόμενη μέθοδος εφημερίδας . Ένα χαρτί από εφημερίδα χωρίζει τις δύο κυψέλες που θέλουμε να συνδυάσουμε .
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα με τη σειρά που δίνονται:synenosi-melission-efimerida

1. Προσδιορίστε την ισχυρότερη από τις δύο κυψέλες .

Ποια αποικία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μελισσών;
Αυτή θα πρέπει να γίνει το σπίτι των συνδυασμένων αποικιών. Η δυνατότερη κυψέλη παραμένει στη θέση της.

2. Καπνίστε και ανοίξτε το ασθενέστερο μελίσσι .

Χειριστείτε τα πλαίσια, έτσι ώστε η κυψέλη να περιέχει πλαίσια από μέλισσες, γόνο, και μέλι όσο είναι δυνατόν περισσότερο.

3. Καπνίστε και ανοίξτε το ισχυρότερο μελίσσι .

Αφαιρέστε το καπάκι και βάλτε απο πάνω ένα φύλλο εφημερίδας. Κάντε μια μικρή σχισμή στην εφημερίδα με ένα πολύ μικρό καρφί. Αυτό βοηθάει να μεταφερθούν οι οσμές απο την μία κυψέλη στην άλλη.

4. Πάρτε την αδύναμη κυψέλη και τοποθετήστε την απευθείας πάνω από την ισχυρότερη κυψέλη
Μόνο το διάτρητο φύλλο της εφημερίδας θα χωρίζει τις δύο αποικίες

5. Προσθέστε στην κυψέλη έναν τροφοδότη και γεμίστε τον με το σιρόπι ζάχαρης.

Τοποθετήστε το καπάκι πάνω από τον τροφοδότη.

6. Ελέγξτε την κυψέλη μετά απο μια εβδομάδα.

 

Η εφημερίδα θα πρέπει να έχει μασηθεί και οι δύο αποικίες θα έχουν συνενωθεί μια χαρά η μια μέσα στην άλλη και θα έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή αποικία. Στην περίπτωση του δυνατότερου με το ασθενέστερο μελίσσι σκοτώνουμε την βασίλισσα του αδύναμου ενώ στην περίπτωση που έχουμε δύο ισοδύναμα μελίσσια θα υπερισχύσει η ισχυρότερη.

 

Πηγή: www.melissokomianet.gr