Η μέθοδος Αλεξάντερ μοιάζει αρκετά με την μέθοδο Ντεμαρί αλλα δεν περιορίζεται μόνο στην πρόληψη της σμηνουργίας. Εφαρμόζοντας την μέθοδο μπορούμε να αυξήσουμε το μελισσοκομείο μας ή να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή κυψέλη, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την βασίλισσα με σκοπό να εκμεταλλευτούμε μια καλή σοδειά.
Όταν έχουμε ένα μελίσσι και βλέπουμε ότι έχει φτάσει στην πλήρη του ανάπτυξή (δηλαδή ο πληθυσμός να καλύπτει 10 πλαίσια από τα οποία τα 6-7 να έχουν γόνο), χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει τάση για σμηνουργία τότε επεμβαίνουμε εφαρμόζοντας την μέθοδο Αλεξάντερ. Προσοχή γιατί ο χειρισμός της μεθόδου νωρίτερα είναι άσκοπος και επικίνδυνος για τα αδύναμα μελίσσια.
 

Αναλυτικά:


Α -> Αρχική κυψέλη με βασίλισσα και γόνους

Κ -> Κενή κυψέλη (Γεμισμένη με Κτισμένα πλαίσια)

 
Πρώτα βρίσκουμε την βασίλισσα από την Αρχική κυψέλη (Α) και την παίρνουμε μαζί με το πλαίσιο του γόνου με τις μέλισσες επάνω.
Όπως ακριβώς και με την μέθοδο Ντεμαρή, τοποθετούμε το πλαίσιο με την βασίλισσα στο κέντρο της Κενής κυψέλη (Κ) και συμπληρώνουμε κατά προτίμηση με κτισμένες κηρήθρες στις υπόλοιπες θέσεις.

Η Κενή κυψέλη (Κ) που περιέχει την βασίλισσα και κτισμένα πλαίσια τοποθετείτε στην θέση της Αρχικής κυψέλης (Α).
Από πάνω της μπαίνει βασιλικό διάφραγμα
Και πάνω από το βασιλικό διάφραγμα θα προστεθεί η αρχική κυψέλη με όλα τα υπόλοιπα πλαίσια με γόνο.

Ο ασφράγιστος γόνος στο επάνω πάτωμα θα σφραγιστεί μετά από 5 ημέρες.
Αν βρούμε βασιλικά κελιά τότε σηκώνουμε το επάνω πάτωμα (Α) και το βάζουμε δίπλα από την κυψέλη που έχει την βασίλισσα (Κ). Αν δεν βρούμε βασιλικά κελιά περιμένουμε ακόμη 5 ημέρες και μετά χωρίζουμε.
Αφού γίνει ο διαχωρισμός ή θα δώσουμε έτοιμο βασιλικό κελί (που έχουμε φροντίσει από πριν να φτιάξουμε με κάποια μέθοδο βασιλοτροφίας) ή θα εισάγουμε μετά από 24 ώρες μια γονιμοποιημένη βασίλισσα(θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα).
Μετά από περίπου 2 μήνες αυτές οι δύο κυψέλες θα φτάσουν πάλι σε πλήρη ανάπτυξη.
Αν έχουμε ως στόχο την αύξηση αφήνουμε τις κυψέλες ως έχουν.
Αν έχουμε ως στόχο μια καλή σοδειά, κάνουμε συνένωση με την μέθοδο της εφημερίδας. Κάτω τοποθετείται η νέα μάνα, το βασιλικό διάφραγμα και απο πάνω το πάτωμα με τους γόνους αφού έχουμε αφαιρέσει την παλιά μάνα. Άν χρειάζεται προσθέτουμε πάτωμα.

                                                                  Ένωση στην ανθοφορία

Περισσότερες πληροφορίες και άλλες μεθόδους θα βρείτε στο εξαιρετικό βιβλίο του Θανάση Μπίκου, Μάννα δεν είναι μόνο μία.
Επιμέλεια/Φωτογραφίες: MelissokomiaNet.gr