Το πρώτο και κύριο είναι τα μελίσσια να έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλη θέση για το ξεχειμώνιασμα πρίν αρχίσουν τα πολλά κρύα. Η θέση αυτή θα πρέπει να είναι ηλιόλουστη με σταθερό έδαφος, εύκολα προσβάσιμη και να προστατεύεται από βόρειους ανέμους. Οι κυψέλες πάντα θα πρέπει να έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός για να φεύγουν τα νερά όταν βρέχει με νοτιοδυτικό προσανατολισμό.
Προσοχή στην υγρασία. Για να την αποφύγουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, τοποθετούμε τις κυψέλες σε βάσεις όπως τσιμεντόλιθα ή παλέτες.
Εντός της κυψέλης τοποθετούνται φύλα dow (φενιζόλ) στις άκρες και από πάνω κηρόπανο ώστε να υποβοηθήσουν το μελίσσι να κρατήσει καλύτερα την θερμοκρασία του.
Η είσοδος της κυψέλης διατηρείται μικρή. Μπορούμε να τοποθετήσουμε διαφράγματα αποφεύγοντας έτσι την είσοδο σε ποντίκια. Αν είμαστε σε περιοχή με δυνατούς ανέμους μπορούμε να τοποθετήσουμε πέτρες επάνω από τα καπάκια των κυψελών μας.
Επίσης επιδιορθώνουμε ότι τρύπα ή σάπισμα παρατηρήσουμε στις κυψέλες μας πρίν ξεκινήσουν τα κρύα. Εάν κρίνουμε ότι η τοποθεσία που ξεχειμωνιάζουμε έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας, μεταφέρουμε τα μελίσσια σε νέα.
Δεν επιθεωρούμε χωρίς να υπάρχει λόγος και όταν έχει χαμηλή θερμοκρασία. Ενοχλήσεις από επιθεωρήσεις και άλλες εξωτερικές αιτίες αυξάνουν την κατανάλωση της τροφής. Οι επιθεωρήσεις γίνονται μόνο σε ζεστές ημέρες. Κοιτάμε σύντομα με όσο το δυνατόν μικρότερη ενόχληση προς το μελίσσι, αν έχουν τροφές οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στην μελισσόσφαιρα, την κατάσταση του γόνου και αν υπάρχουν προβλήματα στην κυψέλη όπως η υγρασία.
Εάν η βασίλισσα έχει σταματήσει την ωοτοκία της και έχει περιοριστεί ο γόνος, συνήθως προς τα τέλη Δεκέμβρη είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε θεραπεία για την βαρρόα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ανάλογα βέβαια και την περιοχή που βρισκόμαστε.
Η βασική απορία που έχουν οι περισσότεροι αρχάριοι είναι αν τα αδύνατα μελίσσια είναι ικανά να ξεχειμωνιάσουν καλά.
Το τρίπτυχο που πρέπει να διαθέτουν αυτά τα μελίσσια είναι: Να είναι σφιχτά, να διαθέτουν επάρκεια τροφών και να έχει γίνει σωστή φθινοπωρινή ανανέωση του πληθυσμού. Έχοντας αυτά τα τρία, ένα μικρό μελίσσι αν διατηρεί χαμηλά ποσοστά σε βαρρόα ΝΑΙ θα ξεχειμωνιάσει και θα αναπτυχθεί ομαλά την άνοιξη.
Σφιχτά μελίσσια σημαίνει ότι όλα τα πλαίσια καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό από μέλισσες. Πλαίσια που δεν πατάνε οι μέλισσες, αφαιρούνται.
Όσον αφορά τις τροφές, το έχουμε ξαναπεί ότι η καλύτερη και ασφαλέστερη τροφή για το χειμώνα είναι το μέλι (περισσότερα εδώ), οπου θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην μελισσόσφαιρα. Η σωστή διάταξη των πλαισίων θα μας εξασφαλίσει και το ασφαλές ξεχειμώνιασμα. Αν τους έχουμε πάρει σχεδόν όλο το μέλι και δεν έχουμε αφήσει αποθέματα ικανοποιητικά, είναι δύσκολο να ξεχειμωνιάσουν βάζοντας μόνο σιρόπια και ζυμάρια.. Σε περίπτωση που έχουν μείνει μέσα ημιτελή πλαίσια με λίγο μέλι, τα ξύνουμε ωστε να μεταφέρουν το μέλι πιο μέσα και μετά τους τα αφαιρούμε. Αν πάλι νομίζουμε οτι δεν έχουμε και τόσο ικανοποιητικά αποθέματα, η προσθήκη στερεάς τροφής είναι μονόδρομος. Προσθέτουμε είτε βανίλια, είτε ζυμάρι, ζυμωτή ή καλύτερα την δικιά μας τροφή. Περισσότερα πλαίσια με γόνο απαιτούν και περισσότερη τροφή γιατι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, περισσότερες μέρες κλεισμένες οι μέλισσες στην κυψέλη λόγω κακοκαιρίας άρα και αυξημένες ανάγκες για κατανάλωση.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψην οτι όταν έχει κρύο και σχηματίζεται η μελισσόσφαιρα οι μέλισσες στην προσπάθειά τους να θερμανθούν αυξάνουν και την κατανάλωση τροφής η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε επάρκεια και δεν είναι άλλη απο το μέλι και (λιγότερο) την γύρη η οποία δεν θα πρέπει να εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στο μέλι.
Αν σκεφτούμε τα παραπάνω και έχουμε ακόμη αμφιβολίες καλό είναι αδύναμα μελίσσια να ενωθούν μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν καλύτερα δημιουργώντας μια πιο ζεστή μελισσόσφαιρα. Η ένωση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως να τοποθετήσουμε το ένα μελίσσι επάνω στο άλλο παρεμβάλλοντας μια σίτα αερισμού ή να χωρίσουμε μια κυψέλη στα δύο, δημιουργώντας (αν δεν υπάρχει) μια δεύτερη ξεχωριστή είσοδο. Ενωμένα με δύο βασίλισσες αλληλοβοηθούνται δημιουργώντας μια πιο ζεστή μελισσόσφαιρα. Μετά από τα κρύα διαχωρίζονται και συνεχίζουν την ανάπτυξη αυτόνομα. Επίσης μια καλή λύση είναι τα αδύνατα μελίσσια να τοποθετηθούν σε τριπλοκυψελίδια βασιλοτροφιας, καταφαίροντας έτσι το ένα μελίσσι να θερμαίνει το άλλο.
Ορφανά μελίσσια συνενώνονται με άλλα που έχουν βασίλισσα π.χ με την μέθοδο της εφημερίδας ή ψεκάζοντας τα με κάποιο αρωματικό υγρό.
Λόγω του ότι οι επιθεωρήσεις μας αυτούς τους κρύους μήνες είναι ελάχιστες, έχουμε αρκετό χρόνο για να προετοιμάσουμε το μελισσοκομικό μας υλικό για την καινούργια χρονιά που έρχεται. (Συντηρήσεις, επισκευές, κατασκευές, απολυμάνσεις, λιώσιμο κεριών, ενσυρμάτωση πλαισίων κ.α)
Καλό και ασφαλές ξεχειμώνιασμα σε όλους με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες!
Πηγή: MelissokomiaNet.gr