Το εγχυμένο μέλι είναι απλό στην παρασκευή του και μπορεί να σερβιριστεί σε ζεστά μπισκότα, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης και αλμυρές λιχουδιές όπως το τυρί.
Εάν στο παρελθόν είχατε δοκιμάσει μέλι από τοπικό μελισσοκόμο σίγουρα θα είχατε εκπλαγεί με την πολυπλοκότητα της γεύσης του. Ανάλογα με την τροφή που συλλέγουν οι μέλισσες, η γεύση του μελιού επηρεάζεται αναλόγως. Όταν οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και γύρη από λεβάντα ή αγριολούλουδα, τότε το μέλι θα έχει στην γεύση του τα συστατικά αυτών των λουλουδιών.
Μπορείτε όμως και μόνοι σας να δημιουργήσετε τις δικές σας ακόμα πιο ισχυρές εκδόσεις αυτού του «λουλουδόμελου» εγχύοντας στο μέλι τα δικά σας βότανα και μπαχαρικά. Φανταστείτε το μέλι βανίλιας και κανέλας να στάζει πάνω στο κουάκερ, το μέλι λεβάντας στο ελληνικό γιαούρτι ή το μέλι τσίλι σε καναπεδάκια από κατσικίσιο τυρί. Απολαυστικό!

Υλικά και συστατικά

Χρησιμοποιώντας μόνο μερικά συστατικά και υλικά, μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη χρυσή απόλαυση για τον εαυτό σας ή χειροποίητα δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
– Μέλι : Επιλέξτε ένα ελαφρύ στην γεύση μέλι, προτιμήστε να το προμηθευτείτε από κάποιον τοπικό μελισσοκόμο
– Βάζα και καπάκια: Επιλέξτε όποιο μέγεθος και σχήμα από βάζο σας αρέσει ή ακόμη και παλιά βάζα από μέλι που έχει τελειώσει.
– Βότανα: δεντρολίβανο, θυμάρι, μελισσόχορτο κ.α
– Μπαχαρικά: ξυλάκια κανέλας, αποξηραμένα τσίλι, φλούδα πορτοκαλιού ή αποξηραμένο σκόρδο
– Βρώσιμα λουλούδια: όπως λεβάντα, καλέντουλα και ροδοπέταλα
– Χαρτί περιτυλίγματος kraft για διακόσμηση
– Κορδόνι Baker’s twine

Αποξηραμένα έναντι φρέσκων βοτάνων

Αρκετή συζήτηση γίνεται σχετικά με το εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα κατά την έγχυση μελιού. Η σύντομη απάντηση είναι ότι εάν κάνετε εγχυμένο μέλι για να το δώσετε σε άλλους ανθρώπους, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο φυτικό υλικό. Εάν το φτιάχνετε για τον εαυτό σας και σκοπεύετε να το ψύξετε, τότε χρησιμοποιήστε φρέσκο φυτικό ​​υλικό .
Το μέλι έχει γενικά όξινο περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο χωρίς να είναι φιλόξενο για τα μικρόβια. Ωστόσο, προσθέτοντας υγρασία μπορεί αυτό να ενθαρρύνει την ανάπτυξη απο βακτηρίδια, ζυμοκύκητες και ιούς συμπεριλαμβανομένης και της αλλαντίασης. Δεν μπόρεσα να βρω περιπτώσεις ενήλικων που επηρεάζονται από αλλαντίαση στο εγχυμένο μέλι. Ωστόσο, είναι πιθανό το υγρό φυτικό υλικό να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξή τους.
Και κάτι άλλο, μην δίνετε ποτέ μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Το μέλι μπορεί να διατηρήσει τα σπόρια αλλαντίασης, ακόμα κι αν δεν αναπτύσσονται μέσα τους. Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τα απομακρύνουν, αλλά τα μωρά, που έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να αρρωστήσουν.

Πώς να φτιάξετε το μέλι με έγχυση βοτάνων

Η διαδικασία παρασκευής του εγχυμένου μελιού είναι πραγματικά πολύ απλή. Μόλις φτιαχτεί, μπορεί να έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, καθώς το μέλι μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται τεχνητά συντηρητικά. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα βότανα για έγχυση στο μέλι σας, παρακαλώ ψύξτε το και χρησιμοποιήστε μέσα σε ένα μήνα.
Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε τα βάζα με περιτυλίγματα χαρτιού και Bakers Twine για δώρα. Μπορείται να κόψετε κύκλους καφέ χαρτιού περιτυλίγματος και να τους δέσετε με το κορδόνι. Θα μπορούσατε επίσης να γράψετε ένα προσωπικό μήνυμα στην κορυφή του χαρτιού ή να κρεμάσετε μια ετικέτα δώρου από το νήμα.

Βήμα 1: Γεμίστε τα βάζα με βότανα και μπαχαρικά

Τοποθετήστε τα επιλεγμένα βότανα, μπαχαρικά και λουλούδια σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. Μπορείτε να τα αποστειρώσετε πλένοντάς τα, μέσω πλυντηρίου πιάτων ή τοποθετώντας τα σε φούρνο στους 55°C για 30 λεπτά. Αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το γέμισμα.
Κατά το γέμισμα, ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε 3-6 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο φυτικό υλικό ανά φλιτζάνι μέλι. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο υλικό, μπορείτε να διπλασιάσετε αυτό το ποσό εάν το επιθυμείτε. Όσο περισσότερα βότανα και λουλούδια μπαίνουν, τόσο ισχυρότερη θα είναι η γεύση. Με τα μπαχαρικά είναι περισσότερο ένα παιχνίδι εικασίας που βασίζεται στη δική σας εμπειρία και γούστο. Ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο θα είναι πολύ πιο δυνατό από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα.

Βήμα 2: Γεμίστε με μέλι

Ρίχνουμε το μέλι στα βάζα και γεμίζουμε σχεδόν μέχρι την κορυφή. Βιδώστε τα καπάκια και τοποθετήστε τα βάζα σε ένα ζεστό παράθυρο για την έγχυση. Κάθε μέρα περίπου, ανακινήστε απαλά τα βάζα για να βοηθήσετε τις γεύσεις να εμποτιστούν.
Μετά από μια εβδομάδα, μπορείτε να βυθίσετε ένα κουτάλι ώστε να δοκιμάσετε την γεύση. Εάν θέλετε οι γεύσεις να είναι ισχυρότερες, αφήστε τις να εγχυθούν για περισσότερο χρόνο. Όταν είστε ευχαριστημένοι με τη γεύση, στραγγίστε το μέλι και αφαιρέστε τα βότανα και τα μπαχαρικά.
Εάν σκοπεύετε να δώσετε το εγχυμένο μέλι σας και θέλετε να διατηρήσετε τα βότανα μέσα για διακόσμηση, φτιάξτε το μέλι σας μια εβδομάδα πριν το δώσετε και ενημερώστε τον παραλήπτη να διαβάσει τις οδηγίες στην ετικέτα ώστε να το στραγγίξει ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο


 
MelissokomiaNet.gr (πηγή και μετάφραση: lovelygreens.com)