Η γύρη είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνης για τις μέλισσες, απαραίτητη για την ανάπτυξη του μελισσιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και ένζυμα. Λόγω της σύνθεσης της θεωρείτε ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Jar bee pollen on a white background

Η χημική σύσταση της γύρης

Μέσος όρος τιμών (%)

  • Πρωτεΐνες
  • Νερό
  • Λιπίδια
  • Υδατάνθρακες
  • Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία
  • Κυτταρικές ουσίες
  • Διάφορα συστατικά

Η σύνθεση της γύρης ποικίλλει ανάλογα με τα άνθη που υπάρχουν στην περιοχή και έχει επισκεφτεί η συλλέκτρια μέλισσα. Η Ελληνική γύρη έχει ως χαρακτηριστικό την πολυχρωμία λόγω τις πλούσιας χλωρίδας.

Μεταλλικά στοιχεία

Μέσος όρος (%)

  • Ασβέστιο (Ca)
  • Κάλιο (K)
  • Θείο (S)
  • Μαγνήσιο (Mg)
  • Ψευδάργυρο (Zn)
  • Σελήνιο (Se)
  • Σίδηρο (Fe)
  • Φώσφορο (P)

Βιταμίνες

Μέσος όρος mg/100gr

  • Βιταμίνη A
  • Θειαμίνη (B1)
  • Ριβοφλαβίνη (B2)
  • Νιασίνη (B3)
  • Παντοθενικό οξύ (B5)
  • Πυριδοξίνη (B6)
  • Βιοτίνη (B8)
  • Φολικό οξύ (B9)
  • Κυανοκοβαλαμίνη (B12)
  • Ασκορβικό (C)
  • D, Ε, Η
  • Φολικό οξύ
  • Ρουτίνη (P)

Θεραπευτική δράση

• Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε καταστάσεις κόπωσης
• Έχει διουρητική δράση
• Βοηθά σε γαστρο-εντερικά προβλήματα
• Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ρουτίνη (P) μειώνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια
• Βοηθά στην διανοητική λειτουργία
Έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία αρκετών ουροποιητικών προβλημάτων

Γυρεοπαγίδα

Η γύρη συλλέγεται από τον μελισσοκόμο με γυρεοπαγίδες που τοποθετούνται στην είσοδο της κυψέλης.

Όταν στο περιβάλλον οι μέλισσες δεν βρίσκουν γύρη τότε αυτόματα σταματά η ωοτοκία της βασίλισσας, όπως επίσης και η εκτροφή του γόνου.

Διατήρηση

gurh-melissokomiki

Η γύρη διατηρείτε στην κατάψυξη έως και 12 μήνες χωρίς να χάσει τα θρεπτικά της συστατικά. Αποθηκεύεται σε δοχεία ερμητικά κλειστά και αποφεύγεται η έκθεση σε ήλιο και ζέστη.

Δοσολογία

koutalia

Η συνιστώμενη δοσολογία για έναν ενήλικα είναι μια κουταλιά της σούπας ανά ημέρα, πριν από κάθε γεύμα με άδειο στομάχι.

Επικονίαση

melissa-gyri-200x200

Η διαδικασία κατά την οποία η γύρη μεταφέρεται από το ένα άνθος στο άλλο με σκοπό την γονιμοποίηση και αναπαραγωγή των ανθοφόρων φυτών.

Θρεπτικότητα της γύρης ανα φυτό

Πολύ θρεπτική

  • Οπωροφόρα
  • Καλαμπόκι
  • Τριφύλλι

Αρκετά θρεπτική

  • Φτελιά
  • Δανδέλιο
  • Αγριοράδικο

Θρεπτική

  • Φουντουκιά
  • Σκλήθρο

Φτωχή σε θρεπτική αξία

  • Κωνοφόρα

Δείτε επίσης

Η γύρη στο μικροσκόπιο
Τα χρώματα της γύρης
Χρώματα & γεύσεις
Η σύνθεση του μελιού