Home ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Το ποιοτικό μέλι της Ρόδου που «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο

Το ποιοτικό μέλι της Ρόδου που «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο

Ο Μιχάλης Δραμουντανής είναι παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας και φυσικών καλλυντικών και ο Γιώργος Περράκης με τη σύζυγό του Edina Bobrovniczka παραγωγοί βιολογικού μελιού.

Και οι δύο έχουν καταφέρει να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη δουλειά τους, την οποία ξεκίνησαν για διαφορετικούς λόγους αλλά την κάνουν με τον ίδιο τρόπο: με πολύ αγάπη και μεράκι!
Οι δύο παραγωγοί μίλησαν στη «Ροδιακή» για αυτές τους τις διακρίσεις, τις δυνατότητες που έχει η Ρόδος, το νησί μας, να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς πλην του τουρισμού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τη λιγοστή βοήθεια που λαμβάνουν για αυτό που κάνουν!
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει και την ελλιπή πληροφόρηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών για τη δουλειά τους αλλά και τη δουλειά και άλλων παραγωγών του νησιού, και ζητούν να γίνουν δράσεις ή ακόμη και εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες (φεστιβάλ τοπικών προϊόντων), το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους!
Καλλυντικά από φυσικά βότανα
Ο Μιχάλης Δραμουντανής κλείνει φέτος τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη φυσική καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων, όπου τα πάντα ξεκινάνε από το μηδέν, με δικούς του σπόρους βιολογικούς οι οποίοι γίνονται φυτά χωρίς μηχανήματα και λιπάσματα και από εκεί και πέρα παράγονται τα φυσικά καλλυντικά από τις καλλιέργειες αυτές.
Το κτήμα του βρίσκεται στην Κρεμαστή όπως και ένα μικρό εργαστήριο που διαθέτει όπου «πειραματίζεται» – βλέπει αν το κλίμα σηκώνει βιοποικιλότητα στον τόπο μας για να μπορέσει να καλλιεργήσει κάποια είδη που είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους.
Στόχος του, είναι να καταφέρει στην πενταετία να έχει δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων για να έχει τους δικούς του σπόρους για να μπορέσει να τους αυξήσει καθώς και ένα μουσείο ιστορίας των βοτάνων όπου θα μπορούν κυρίως οι «μικροί» επισκέπτες να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη φυσική καλλιέργεια.

Η διαφορά από την βιολογική έγκειται στο ότι στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα (όλα γίνονται με το χέρι), δεν γίνεται κανένας ψεκασμός και αφήνουμε τη φύση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπου που μεγαλώνουν τα φυτά στο βουνό με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν και στο κτήμα.
«Είναι κάτι μοναδικό, είμαστε οι πρώτοι στα φαρμακευτικά βότανα με αυτή τη μέθοδο, είναι πολύ σημαντική και το βασικό που θα πρέπει να δώσεις είναι αγάπη και από εκεί και πέρα ξεκινάνε όλα» μας λέει ο Μιχάλης.
Σήμερα καλλιεργεί 20 διαφορετικά είδη βοτάνων και φαρμακευτικά και αρωματικά και προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί. Μέχρι τώρα, έχει  15 συμμετοχές σε πανελλήνιες εκθέσεις μαζί με την Περιφέρεια, η οποία όπως λέει «εξ αρχής τον βοήθησε σε αυτό που ξεκίνησε ήταν η μόνη, την έχει δίπλα του».

«Σε αυτές τις εκθέσεις που συμμετείχα ήμουν ο μοναδικός παραγωγός που πέρασε ποτέ με αυτή τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και κρατάμε και αυτή την πρωτιά όπως και την πρωτιά των φυσικών καλλυντικών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποια καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε κάποια επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που κάνω.
Ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε φυσικά καλλυντικά έως το τέλος του έτους. Ήδη έχουν πάει δείγματα σε αρκετές χώρες απλά είναι μία διαδικασία χρονοβόρα» είπε ο Μιχάλης Δραμουντανής διευκρινίζοντας ότι «η εταιρεία του δεν βασίζεται μόνο στο κέρδος για αυτό και οι τιμές των προϊόντων του είναι σε προσιτές τιμές» ενώ τόνισε ότι μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από 3 έως και 7 μήνες ώστε από το φυτό να φτάσει στο φυσικό καλλυντικό.

«Η Ρόδος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα»
Ο Μιχάλης Δραμουντανής προέρχεται όπως μας είπε από αγροτική οικογένεια! «Μεγάλωσα μέσα στη φύση, είχα την τύχη να δω τον πρωτογενή τομέα στη Ρόδο σε μεγάλη ανθοφορία. Το 1984 ο πατέρας μου βραβεύτηκε από το υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά του στη βοοτροφία. Αλλά δεν ήταν μόνο οι γονείς μου, η Ρόδος μας τότε είχε πάρα πολλούς που προσέφεραν από εργοστάσιο ντομάτας, από καπνοβιομηχανία κ.α.
Δυστυχώς κάποιοι κύριοι έχουν ξεχάσει την μεγάλη αυτή ιστορία που είχε η Ρόδος! Η Ρόδος δεν είναι μόνο απλά η θάλασσα και ο ήλιος μας, έχει να δώσει πάρα πολλά. Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το τι σημαίνει καλλιέργεια στη Ρόδο, ταυτόχρονα το μυαλό τους πάει στο ότι έχουμε μία βιοποικιλότητα στο νησί που λόγω του κλίματος την κάνει μοναδική σε όλα τα μέρη και χωριά του τόπου μας!

Πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε! Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν ορισμένοι, που είναι και στελέχη του πρωτογενούς τομέα και αδιαφορούνε με τον τρόπο τους, δεν μας αναγνωρίζουν ούτε υπολογίζουν αυτό που κάνουμε.
Την ίδια ώρα έχουν έρθει ερευνητές από τη Ν. Ζηλανδία και έχουν δει τι κάνω, υπάρχει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο ζητάει να μελετήσουμε μαζί το κομμάτι «φυσική καλλιέργεια», έχουμε ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό και φυσικά δίνω ιδιαίτερη βάση στους νέους ανθρώπους!
Βιολογικό μέλι πεύκου και βοτάνων- Melissae
Ο Γιώργος Περράκης και η σύζυγος του Edina Bobrovniczka ξεκίνησαν πριν δυόμιση χρόνια με δύο μελισσάκια επειδή το σπίτι τους ήταν δίπλα σε ένα μεγάλο πευκοδάσος με πολύ μεγάλη χλωρίδα, για να παίρνουν το μέλι του σπιτιού για την οικογένειά τους.
Όπως μας είπαν «αυτό σιγά – σιγά το αγαπήσαμε, το θαυμάσαμε, την κοινωνία των μελισσών, και έτσι ξεκινήσαμε και κάναμε το πρώτο βιολογικό μέλι της Ρόδου. Κατ’ επέκταση μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια το μέλι μας κέρδισε την ασημένια διάκριση που έγινε στην Biomiel στην Μπολόνια της Ιταλίας το 2015 και πρόσφατα κερδίσαμε την ασημένια διάκριση και για το 2016!
Παράλληλα καταφέραμε να είναι το πρώτο πιστοποιημένο μέλι το οποίο πήρε την πιστοποίηση ασφάλεια τροφίμων για τη δημόσια υγεία των Εβραίων το γνωστό «κόσεν».
Το προιόν το οποίο είναι εξαιρετικό, σύμφωνα και με τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει, είναι μέλι πεύκου και βοτάνων. Πρόκειται για βότανα που έχει η Ρόδος, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα ακόμη, και μερικά από αυτά είναι η λαδανιά, η βελανιδιά, η μυρτιά, ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο κ.α. εκ των οποίων οι μέλισσες πήραν το νέκταρ και έφτιαξαν το μέλι μας».

Είναι οι πρώτοι μελισσοπαραγωγοί στη Ρόδο βιολογικής καλλιέργειας – βιολογικής γεωργίας που σημαίνει βιολογικό μέλι. Και όπως μας εξηγούν στη βιολογική μελισσοκομία πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες και περιορισμοί για να βγει το βιολογικό μέλι το οποίο σημαίνει ότι είναι υποχρέωση του μελισσοκόμου να μην χρησιμοποιεί χημικά ή φάρμακα για να καταπολεμήσει κάποιες ασθένειες που υπάρχουν μέσα στη κυψέλη (κουβάνι) όπου εκεί είναι η κοινωνία των μελισσών. Αυτές οι ασθένειες είναι πάρα πολλές, είναι αποξενιστές, είναι πρωτόζωα, ιοί κ.α.
Στην βιολογική μελισσοκομία δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ακόμη και αν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ γιατί όλα αυτά τα χημικά φάρμακα απορροφώνται από το μέλι από την ίδια την κηρήθρα και κάνουν πολύ κακό στην υγεία μας, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι διαπιστωμένο ότι δημιουργούν καρκινογενέσεις.
Στην βιολογική γεωργία πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η πρόληψη των ασθενειών και εάν αναγκαστούνε να χρησιμοποιήσουνε κάποια «φάρμακα» τότε αυτά δεν μπορεί να είναι παρά αιθέρια έλαια ή οργανικά οξέα, τα οποία επιτρέπονται.
Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι ένα πιστοποιημένο βιολογικό μέλι δεν νοθεύεται. Είτε μέσα στη κυψέλη είτε έξω από την κυψέλη, στην δεξαμενή. Επίσης απαγορεύεται η ομαδική μελισσοκομία, δηλαδή δεν μεταφέρονται τα μελίσσια σε ανθοφορίες γιατί ο πρώτος κανόνας στην βιολογική μελισσοκομία είναι να έχουμε στατικό μελισσοκομείο.
«Η Ρόδος θα έπρεπε να είχε δεκάδες βιολογικά μέλια»
Όλα τα μέλια της Ρόδου είναι καταπληκτικά. Απλά εμείς οι μελισσοπαραγωγοί το αφήσαμε λίγο στην τύχη τους και δεν έχουν αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν 5 βιολογικά μέλια. Αυτά τα τέσσερα βρίσκονται σε νησιά όπως είναι η Κάλυμνος, η Αμοργός κ.α τα οποία είναι θυμαρίσια βιολογικά μέλια, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουν αυτή τη βιοποικιλότητα που έχει η χλωρίδα της Ρόδου και το πέμπτο βιολογικό μέλι είναι το δικό μας, που λέγεται ποικίλης ανθοφορίας (πολυφλοράλ), επειδή είναι μέλι πεύκου και βοτάνων.
Εμείς κάνουμε τρύγο μία έως δύο φορές το χρόνο και έτσι το μέλι μας περιέχει τα περισσότερα μελισσοκομικά φυτά της Ρόδου, ενός ολόκληρου έτους ανθοφορίας. Για αυτό και οι αναλύσεις που κάνουνε στη Διεύθυνση Γεωργίας εδώ στη Ρόδο στο Χημείο έχουν βρεθεί πάνω από 22- 23 μελισσοκομικά φυτά από τα οποία η μέλισσα πήρε το νέκταρ και τη γύρη και έφτιαξε το μέλι.
Σημαντικό κομμάτι είναι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Φιλήμωνας Ζανετίδης μας έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο το μέλι μας και όλα τα άλλα προϊόντα της Ρόδου θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα και έξω από το Κάστρο ή σε άλλες περιοχές του νησιού ειδικά την τουριστική περίοδο. Να προωθηθούν τα παραδοσιακά προϊόντα μέσα από το τουριστικό κομμάτι με την συμμετοχή και του Δήμου και της Περιφέρειας, να γίνεται μία γιορτή όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Να μπορέσουμε να κάνουμε φεστιβάλ ακόμη και κάθε εβδομάδα σε κάθε χωριό της Ρόδου. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που θα κάνουμε ο τουρίστας θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει, να δοκιμάζει και να μαθαίνει ότι η Ρόδος πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα ξενοδοχεία, παράγει προϊόντα που είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Και τέτοια προϊόντα η Ρόδος έχει πάρα πολλά. Υπάρχουν μικροί παραγωγοί που έχουν δημιουργήσει – όπως και εμείς- μοναδικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά!
Ο Μιχάλης Δραμουντανής με τον Γιώργο Περράκη θέλουν να δημιουργήσουν ένα Σύλλογο Παραγωγών Φυσικών προϊόντων, μέσα από τον οποίο θα στηρίζονται άνθρωποι που ξεκινούν από το μηδέν για να δραστηριοποιηθούν σε αντικείμενο που έχει να κάνει με προϊόντα του τόπου μας, τα οποία και θα προβάλλουν μέσα από διάφορες δράσεις.
Δηλαδή να προβάλλουν μέσα από τη δουλειά τους τα προϊόντα τους, να έχει την άμεση επαφή ο καταναλωτής, είτε είναι τουρίστας είτε κάτοικος του νησιού για να μπορέσει να τα βρει. Να υπάρχουν χώροι για την προβολή των προϊόντων αυτών και φυσικά θα πρέπει και οι ξενοδόχοι να καταλάβουν την σημαντική προσφορά των προϊόντων αυτών ακόμη και στον τουρισμό και να συμβάλλουν προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

Πηγή : rodiaki.gr