Όταν έρθει η ώρα της συλλογής της πρόπολης από τη κυψέλη μας καλό θα είναι να έχουμε δίπλα μας ένα μικρό φορητό ψυγείο καθώς και σακουλίτσες ιδανικές για τρόφιμα.

Με λεπτές κινήσεις παίρνουμε το δίχτυ που έχει επάνω τη πρόπολη, το διπλώνουμε και το βάζουμε προσεκτικά μέσα στις σακούλες polibag όπου, μέχρι να διαχειριστούμε τη πρόπολη τη μεταφέρουμε με το ψυγειάκι από το χώρο περισυλλογής της στο ψυγείο και ακόμα καλύτερα στο καταψύκτη μας.

Πρώτα από όλα και πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε βάμμα πρόπολης πρέπει να έχουμε ηρεμία, να είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε.

Αρχικά απολυμαίνουμε με ζεστό νερό και ξύδι την επιφάνεια που θα εργαστούμε, στη συνεχεία στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας επάνω στο τραπέζι μας και ξεκινάμε τη διαδικασία Παρασκευής.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  1. ΠΡΟΠΟΛΗ
  2. ΠΟΣΙΜΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 95°C
  3. ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ(όχι επιτραπέζιο, απαγορεύεται της βρύσης).
  4. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ 100ml
  5. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΖΥΓΑΡΙΑ (με απόκλιση 0,1g)
  6. ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
  7. ΓΚΑΖΑΚΙ-ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ
  8. ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
  9. ΦΙΑΛΙΔΙΑ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΤΕΣ 50ml
  10. ΣΚΟΥΡΑ ΦΙΑΛΗ ΓΙΑ ΒΑΜΜΑΤΑ
  11. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΥΓΡΑ
  12. ΣΥΡΙΓΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 60ml
  13. ΑΔΕΙΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 100ml από το φαρμακείο.

Παίρνουμε από τη κατάψυξη τις παγωμένες σακουλιτσες και μια μια τις θρυμματίζουμε όπως είναι, έτσι ώστε να αποχωριστεί η πρόπολη τη σήτα, στη συνεχεία παίρνουμε μόνο τους κόκκους από τη πρόπολη και τους βάζουμε σε ένα ποτηράκι μιας χρήσης και ζυγίζουμε στη ζυγαριά έως ότου έχουμε  15g πρόπολης.

Βάζουμε μέσα στη φιάλη Παρασκευής  τα 15g από κόκκους πρόπολης. Σε καθαρό κατσαρολακι ζεσταίνουμε 15 ml μεταλλικό νερό και βυθίζουμε μέσα το υγρό θερμόμετρο μέχρι να μας δείξει τη θερμοκρασία στους 25°C, όπου το αποσύρουμε και με σταθερές κινήσεις το προσθέτουμε στη φιάλη με τη πρόπολη. Βιδώνουμε και ανακινούμε ελαφρώς.

Αφήνουμε σε μέρος σκιερό για 20 με 30 λεπτά.

Γεμίζουμε τον ογκομετρικό σωλήνα με 100 ml πόσιμο οινόπνευμα και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα μας.

Αναδεύουμε ελαφρώς με κλειστό καπάκι, το τοποθετούμε σε ένα μέρος που να μη το βλέπει ο ήλιος και η υγρασία και για 11 μέρες ανακινούμε ελαφρώς 2-3 φορές τη μέρα. Στη πορεία θα δούμε ότι το χρώμα του θα αρχίσει να γίνετε από βυσσινί όλο και πιο καφετί-κεχριμπαρί, από κει και πέρα θα το ανακινούμε 1 φορά την εβδομάδα.

Καλό είναι στη γυάλινη φιάλη με το μείγμα μας να κολλήσουμε ετικέτα όπου θα αναγράφεται :

  1. Το περιεχόμενο
  2. Την ημερομηνία παραγωγής
  3. Και τη σύσταση

Μετά τις 120 μέρες και προσέχοντας να μη πάρουμε υπολείμματα από το κατακάθι βυθίζουμε με σύριγγα μεταφοράς και τραβάμε το καθαρό αιώρημα.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε πλαστικό μπουκάλι ιδανικό για φαρμακευτικά σκευάσματα και μοιράζουμε στα τελικά φιαλίδια με τον ειδικό δοσομετρητη.

Το κατακάθι του μείγματος καλό είναι να μη το πετάμε διότι αν αναμειχθεί με χώμα μπορεί να γίνει άριστης ποιότητας λίπασμα για τα φυτά.

Το μητρικό βάμμα πρόπολης έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας όπως:

  • Αντιμικροβιακή δράση
  • Βακτηριοκτόνες ιδιότητες
  • Έχει αντιφλεγμονωδη δράση στις αρθρώσεις, προστατεύει τη βιταμίνη C από την οξείδωση, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος, βοήθα στη καταπολέμηση για το συνάχι, στη φαρυγγίτιδα, και σε προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας.
  • Επίσης χρησιμοποιείται και σε λοσιόν , καλλυντικά, σαπούνια και οδοντόκρεμες.
  • Η ημερήσια κατανάλωση του μητρικού βάμματος της πρόπολης είναι 10 με 15 σταγόνες αραιωμένες σε ένα μικρό  ποτηράκι  νερό για ένα μήνα.

 

Πηγή: MelissokomiaNet.gr

SHARE