Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται στην αρχή της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου για διάφορες αλλεργίες που οφείλονται είτε από τον άνεμο που σκορπάει τη γύρη και δημιουργείτε αλλεργικός κατάρρους, είτε εμφανίζεται μετά την κατάποση γύρης διότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι αλλεργικά στους κόκκους της γύρης.
Στην περίπτωση που η αλλεργία οφείλεται στον άνεμο αυτά τα άτομα καλό θα ήταν να καταναλώνουν γύρη γιατί έτσι καταφέρνουν να μειώσουν την ευαισθησία τους.
Όλοι οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν είναι ίδιοι και δεν παράγουν τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων έτσι άλλοι είναι λιγότερο ευπαθής στις αλλεργίες άλλοι περισσότερο και άλλοι καθόλου.
giriΚάθε άνθρωπος πριν συσχετιστεί με τη γύρη θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσει την ευαισθησία του, αυτό γίνετε με το να δοκιμάσει μερικούς κόκκους γύρης και εάν δει ότι έχει διάφορα συμπτώματα όπως ναυτίες, φαγούρα στο στόμα, ζαλάδες, έντονους σπασμούς και πόνο στη κοιλιακή χώρα τότε στο άτομο αυτό δεν δίνατε η χορήγηση της γύρης.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένα δέντρα τα οποία δημιουργούν τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις αυτά είναι η ελιά, η καρύδια, ο πλάτανος, η φουντουκιά, οι λεύκες, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι, η ιτιά, η φτελιά, και το πεύκο.
Επίσης υπάρχουν και ορισμένα αγριόχορτα όπως είναι η τσουκνίδα, η αψιθιά, η αγριάδα κ.α τα οποία ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στη γύρη. Γενικά όσο πιο ξηρός και ζεστός είναι ο καιρός τόσο πιο πολύ επηρεάζει τη συγκέντρωση της γύρης και τη διασπορά της.
 
Πηγή: melissokomianet.gr